Itämeripäivänä syödään kalaa – helppo ja herkullinen tapa pitää sekä itsestä että merestä huolta

Tarjoa sinappiset uunisilakat kuumana tai kylmänä vaikkapa ruisleivän päällä. (Kuva Pro Kala)

Kalastaminen on tehokas keino ravinteiden poistamiseen merestä.

RUOKA Torstaina 25.8. vietetään Itämeripäivää, jonka kunniaksi kannattaa lautaselle valita kalaa. Se on helppo ja herkullinen tapa pitää sekä itsestä että merestä huolta.

Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Päivän takana on John Nurmisen säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren tilan parantaminen sekä mereen liittyvän kulttuuriperinnön vaaliminen.

On kiistaton fakta, että Itämeren tilassa on parantamisen varaa. Itämeri on melko matala ja vesi vaihtuu siinä hyvin hitaasti, tehden merestä herkän. Itämeren isoimpia ongelmia on rehevöityminen. Se johtuu siitä, että mereen päätyy liikaa ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Kasvillisuus, kuten levät, käyttävät näitä ravinteita ja seurauksena on suuria levälauttoja, happikatoa ja veden samenemista.

Ravinteiden poistamiseen merestä ei ole käytännössä tällä hetkellä kuin yksi tehokas keino: kalastaminen. Kaloihin on sitoutuneena samoja ravinteita, fosforia ja typpeä, ja kun kalastuksessa kala poistuu merestä, sen mukana poistuu ravinteita, jotka muuten olisivat luonnon kiertokulun kautta päätyneet levien ravinteiksi.

Kun siis valitset lautasellesi kalaa, olet tehnyt paitsi terveellisen ja herkullisen valinnan, myös Itämeren tilaa parantavan valinnan. Itämeripäivänä kannattaa siis laittaa kokeiluun vaikkapa joku alla olevista Pro Kalan resepteistä.

Sinappiset uunisilakat

500 g silakkafileitä

suolaa ja mustapippuria

1 rkl voita vuoan voiteluun

Marinadi:

1 sipuli

1 ruukku ruohosipulia

1 ruukku tilliä

2 rkl kokojyväsinappia

2 rkl Dijonin sinappia

1 rkl korppujauhoja

1 rkl sinapinsiemeniä

1 dl crème fraîchea

1 dl majoneesia

1 dl kuohukermaa

Leikkaa saksilla selkäevät pois silakoista. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla. Voitele vuoka.

Tee marinadi: hienonna sipuli, ruohosipuli ja tilli. Sekoita kaikki marinadin raaka-aineet yhteen. Laita silakkafileet marinadiin. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Kuumenna uuni 175-asteiseksi ja kääri silakkafileet rulliksi voideltuun uunivuokaan. Kaada loput marinadista kalojen päälle ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi. Paista 20-25 minuuttia, kunnes kalat ovat kypsiä ja pinta on kauniisti ruskistunut.

Tarjoa kuumana tai kylmänä vaikkapa ruisleivän päällä.

Parmesaanikalapuikot sopivat ranskalaisten, tillikermaviilikastikkeen sekä mummonkurkkujen kanssa. (Kuva Pro Kala)

Parmesaanikalapuikot ahvenesta

4 kpl/hlö sormenpaksuisia nahattomia ahvenfilesuikaleita

vehnäjauhoja

kananmunaa

pankojauhoa tai perinteisiä korppujauhoja

raastettua parmesaania

voita ja öljyä paistamiseen

Ota esiin neljä lautasta. Laita ensimmäiselle lautaselle vehnäjauhoa, toiselle lautaselle kananmuna, jonka rakenteen rikot vatkaamalla ja kolmannelle lautaselle pankojauhoa. Neljäs lautanen on valmiiksi kuorrutettuja ahvenfileitä varten.

Raasta parmesanjuustoa raastimen hienolla terällä pankojauhon joukkoon noin kolmasosa pankojauhon määrästä (eli 1/3 osa parmesaania ja 2/3 pankojauhoja). Pyörittele ahvenfileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi parmesan-pankojauhoissa.

Kuumenna paistinpannu hieman keskilämpöä kovemmalla ja lisää pannulle öljyä sekä nokare voita. Öljy kestää paremmin lämpöä ja voista saadaan herkullista makua. Kun voi ”hiljenee”, lisää kuorrutetut ahvenfileet pannulle ja paista molemmille puolille kauniin ruskea väri.

Tarjoa parmesaanikalapuikot vaikka ranskalaisten, tillikermaviilikastikkeen sekä mummonkurkkujen kanssa.

Mummonkurkut

Etikkaliemi:

1 dl väkiviinaetikkaa

2 dl sokeria

3 dl vettä

puolikas kurkku

puolikas tillipuntti

Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri ja vesi. Jäähdytä liemi. Viipaloi kurkku ohuesti ja hienonna tilli. Kaada kurkkuviipaleiden ja tillin päälle noin 1,5 dl etikkalientä ja anna maustua jääkaapissa noin 2 tuntia.

Kuhaa paperissa kypsyy nopeasti ja helposti uunissa. (Kuva Pro Kala)

Kuhaa paperissa, limeä ja paksoita

4 kuhafileetä

1 tl suolaa

2 pientä paksoita tai kourallinen pinaattia

1 lime ohueksi viipaloituna

kourallinen siitakesieniä

1 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna

4 rkl miriniä

Kastike:

2 dl kevätsipulia hienonnettuna

2 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna

puolikas valkosipulinkynsi

1 1/2 dl rypsiöljyä

2 tl kalakastiketta

2 rkl limemehua

Leikkaa kuhafileet ruodottomiksi ja mausta suolalla. Puolita paksoit ja siitakesienet. Laita fileet puoliksi taitettujen leivinpaperien päälle ja annostele päälle paksoit, siitakesienet, viipaloidut limesiivut ja seesaminsiemenet. Mausta mirinietikalla

Taita paperin toinen puolisko kanneksi ja kääri reunat kiinni. Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Helppo ja kätevä kypsennystapa, joka sopii melkein mille tahansa kalafileelle. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa. Tarjoa nyytit kastikkeen kera.

Lue myös: Kesän parhaat kalakeitot – miten maistuisi keitto kreikkalaisen reseptin mukaan?

Kommentoi Facebookissa