Jääkiekkoliitto haluaa SM-liigan auki – ehdottaa tasojärjestelmää

Kuva Fotolia

Jääkiekkoliitto tekee selväksi, että SM-liiga pitäisi avata ja pian.

JÄÄKIEKKO Suomen pääsarja Liiga ilmoitti torstaina, ettei se ole ottamassa uusia joukkueita sarjaansa kaudelle 2024-2025. Liigassa ollaan kuitenkin avoimia sarjajärjestelmän sekä lisenssiehtojen päivittämiselle.

Liigan pelaajayhdistyksen teettämän tutkimuksen mukaan peräti 98 prosenttia pelaajista kannattaa sarjan avaamista. Myös katsojien puolelta on tullut vetoomuksia, että sarja avattaisiin.

Perjantaina Jääkiekkoliitto osallistui keskusteluun. Se julkaisi tiedotteen, jossa tehdään selväksi, että Liiga olisi hyvä avata.

Jääkiekkoliiton tiedotteessa kirjoitettiin seuraavasti:

Suomen Jääkiekkoliitto kantaa Pelaajayhdistyksen tavoin huolta siitä, että suomalainen jääkiekko voi hyvin myös jatkossa.

– Suomalaisen jääkiekon kannalta olisi tärkeää, että Suomessa olisi tulevaisuudessa ammattimaisesti toimivia ja ammattilaisuuden mahdollistavia huippukiekon seuroja enemmän kuin nykyisin Liigassa pelaavat 15 seuraa, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela linjaa.

Suomalaisen jääkiekon sarjajärjestelmiä koskevat keskeiset muutokset edellyttävät Jääkiekkoliiton ja Liigan yhteistä sopimusta.

Jääkiekkoliitolla on jo pitkään ollut valmius edetä mahdollisimman nopeasti sarjajärjestelmien uudistamisessa.

– Ymmärrämme, että Liigan puolella asiassa tarvitaan perusteellista valmistelutyötä mm. lisenssiehtoihin ja osakassopimuksiin liittyvissä kysymyksissä. Uskomme kuitenkin, ettei aikaa ole hukattavaksi: huippukiekon maailma on muuttunut ja muuttuu nopeasti ja rakenteiden on pysyttävä muutoksessa mukana.

– Mielestäni varteenotettava vaihtoehto tulevaksi rakenteeksi olisi julkisuudessakin keskusteltu ns. A- ja B-liigamalli, jossa kahdessa eri tasolohkossa pelaisi esimerkiksi 20–22 seuraa. Keskeinen osa mallia olisi vahva kilpailullisuus. Tämä tarkoittaisi, että eri sarjatasojen välillä olisi kaikissa kohdin nousun ja putoamisen mahdollisuus, Nummela pohtii.

Jääkiekkoliiton on vaikea nähdä, että huippukiekon sarjajärjestelmä voisi pysyä nykyisellään kovin pitkään. Kysymys on nyt ennen kaikkea siitä, miten nopeaan etenemisaikatauluun me yhteistyössä pystymme.

Jokerit ja Kiekko-Espoo olisivat halukkaita hakemaan Liigalisenssiä. Joukkuemäärää tuskin nostetaan kuitenkaan 17, vaan Jääkiekkoliiton tiedotteen mainitsema tasolohkosuunnitelma lienee Liigan harkinnassa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: SM-liigassa salaperäisiä suunnitelmia – Jokerit ei pääse sarjaan ennen vuotta 2025

Kommentoi Facebookissa