Jääkiekon MM-kisoja ei vielä peruttu – syynä miljoonat eurot

Sveitsin oli määrä järjestää jääkiekon miesten MM-kisat 8.-24. toukokuuta.

Sveitsin oli määrä järjestää jääkiekon miesten MM-kisat 8.-24. toukokuuta. (Kuva AOP)

Vakuutusasiat estivät jääkiekon MM-kisojen perumisen vielä toistaiseksi.

JÄÄKIEKKO Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF vahvisti tiistaina peruneensa miesten ykkösdivisioonan eli entisen B-sarjan MM-turnaukset koronavirusepidemian takia. Miesten A-sarjan MM-turnausta ei kuitenkaan peruttu.

On jo täysin selvää, ettei MM-kisoja tänä keväänä pelata. IIHF ei voinut perua turnausta vielä tiistaina siitä syystä, ettei Sveitsi ole vielä kieltänyt yleisötapahtumien järjestämistä toukokuussa. Sveitsin tapahtumakieltomääräys päättyy tällä hetkellä 19. huhtikuuta.

Jos IIHF olisi perunut MM-turnauksen nyt, eivät kisajärjestäjät ja IIHF olisi saaneet vakuutusrahoja. Kyse on miljoonista euroista. Turnaus perutaan vasta sitten, kun Sveitsissä on virallisesti kielletty yleisötapahtumien järjestäminen toukokuussa.

Jääkiekon MM-kisat jäivät edellisen kerran pelaamatta vuonna 1946, jolloin maailma toipui vielä toisesta maailmansodasta, eikä osallistujia saatu riittävästi mukaan. Sen jälkeen kisat on pelattu vuosittain paitsi 1980, 1984 ja 1988, jolloin MM-turnausta ei olympiavuosina järjestetty.

Seuraavan kerran miesten MM-jääkiekkoa pelataan Latviassa ja Valko-Venäjällä 2021. Suomi järjestää MM-kisat 2022, Venäjä 2023, Tshekki 2024 ja Ruotsi 2025. Sveitsi saanee sitten vuoden 2026 kisat, elleivät aiemmat järjestäjät suostu antamaan kisojaan Sveitsille.

Tilanne on muuttunut nopeasti. Vain muutama viikko sitten IIHF uutisoi Sveitsin 2020 MM-kisojen postimerkeistä. Samaan aikaan koronaviruksen jyllätessä spekuloitiin jo laajalti, että jääkiekon MM-kisat tultaisiin mitä todennäköisimmin perumaan.

Tiistaina uutisoitiin myös, että KHL on keskeyttänyt pudotuspeliottelut huhtikuun 10. päivään saakka. Venäjän urheiluministeriö suositteli, eli käytännössä vaati, että sarjat keskeytetään koronaviruksen takia, vaikka KHL-seurat halusivat jatkaa pudotuspelejä.

Jokerit ja kazakstanilainen Barys Nur-Sultan olivat jo vetäytyneet pudotuspeleistä. Jokereille tarjottiin mahdollisuutta pelata kotiottelunsa Venäjällä, mutta joukkueen pelaajat olivat kauden keskeyttämisen kannalla lääkäreiden suosituksesta.

Venäjän urheilussa koronavirus aletaan ottaa jo vakavasti. Maan jalkapallon pääsarja, valioliiga, ja koripallon VTB-liiga keskeyttivät kautensa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien unelmakesä siirtyi – jalkapallon EM-kisat pelataan vasta 2021

Kommentoi Facebookissa