Jääpeitteet ovat vielä petollisia – merivartiosto varoittaa heikoista jäistä

Rantojen läheisyydessä jäätä on paikoin muutamia senttejä, mutta vieressä voi olla sulia paikkoja.

Rantojen läheisyydessä jäätä on paikoin muutamia senttejä, mutta vieressä voi olla sulia paikkoja. (Kuva Merivartiosto)

Vaikka jäänmuodostus on ollut kohtalaisen hyvää, tilanne voisi olla parempikin.

JÄÄTILANNE Pilkkimiehen mieli tekisi jo kovasti kohti merta ja maukkaita ahvenparvia. Alkutalven pakkasjakso on muodostanut teräsjäätä jo paikoin kohtalaisesti, mutta vielä ei kannata jääpeitteelle kiirehtiä.

Vuodenaikaan nähden talvi on lähtenyt käyntiin räväkästi esimerkiksi Oulun seudulla. Lumipeitteen lisäksi pakkasjakso on edesauttanut talven tuloa vauhdilla. Samalla harrastukset vetävät kansalaisia puoleensa. Hiihtolatujen päitä on tutkittu kiivaasti ja somen pilkkiryhmissä käy hälinä jäätilanteesta.

Merivartiosto varoittaa heikoista jäistä. Vaikka jäänmuodostus on ollut kohtalaisen hyvää, tilanne voisi olla parempikin. Veden lämpötilasta johtuen jääpeite ei ole kasvanut paksuutta, kuten olisi voinut odottaa. Rantojen läheisyydessä jäätä on paikoin muutamia senttejä, mutta vieressä voi olla sulia paikkoja.

Normaalia lämpimämpi merivesi hidastaa jäänmuodostusta ja voi syövyttää jääkantta alhaaltapäin. Viiden senttimetrin teräsjää kannattelee ihmisen painon, mutta mikäli kyseessä on vedestä ja lumesta muodostunut hauraampi kohvajää, paksuutta tulisi olla puolet lisää.

Mikäli toteat jääpeitteen olevan riittävän paksu, ota mukaasi jotain kelluttavaa ja naskalit. Ilmoita läheisille millä aikataululla liikut ja pakkaa matkapuhelin vedenpitävään pakkaukseen.

Lue myös: Jäätalvi on alkanut – Ilmatieteen laitos kertoo Perämeren pohjukan lahdissa olevan jo jääpeite

Kommentoi Facebookissa