Jalkapallon MM-turnaus pöhöttyy – Huuhkajilla silti epärealistinen mahdollisuus

Huuhkajat EM-kisoissa 2021 (Kuva Gonzalo Arroyo / UEFA)

Huuhkajat EM-kisoissa 2021. (Kuva Gonzalo Arroyo/ UEFA)

Jalkapallon MM-kisoissa 2026 pelataan peräti 104 ottelua. Qatarin kisoissa viime vuoden lopulla otteluita oli 64.

JALKAPALLO Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on vahvistanut, että jalkapallon miesten MM-turnaus pelataan jatkossakin neljän joukkueen alkulohkoissa. Vuonna 2026 järjestettävässä seuraavassa MM-turnauksessa on mukana kuitenkin 48 joukkuetta ja alkulohkoja on 12.

FIFA suunnitteli, että MM-kisat olisi pelattu kolmen joukkueen lohkoissa. Tämä herätti kuitenkin vastustusta ja kasvatti myös sopupeliriskiä. Näin ollen kyseinen suunnitelma hylättiin.

MM-turnauksessa jatkoon pääsee jokaisesta lohkosta kaksi parasta. Lisäksi kahdeksan parasta lohkokolmosta saa jatkopaikan. Aiemmassa 32 joukkueen formaatissa vain kaksi parasta joukkuetta lohkosta eteni jatkoon.

Pudotuspeleissä on mukana 32 joukkuetta. Neljän parhaan joukkoon selviävät joukkueet tulevat pelaamaan MM-kisoissa kahdeksan ottelua, kun aiemmassa 32 joukkueen formaatissa pelejä kertyi parhaille seitsemän.

Vuoden 2026 MM-turnauksessa pelataan peräti 104 ottelua. Kolmen lohkon suunnitelmassa tarkoituksena oli pelata 48 joukkueen voimin vain 80 ottelua.

Jo seitsemän vuotta sitten FIFA päätti kasvattaa MM-kisojen joukkuemäärää 32:sta 48:aan. Päätös johtui ennen kaikkea Afrikan ja Aasian maiden vaatimuksista. Nämä maanosaliitot saavatkin runsaasti lisäpaikkoja.

Eurooppa ei turnauksen paisuttamisesta juuri hyödy. Euroopasta pääsee 2026 MM-kisoihin 16 maata eli määrä nousee vain kolmella 2022 turnauksesta, jossa mukana oli 32 joukkuetta.

Suomella ei ole juuri parempia mahdollisuuksia päästä MM-kisoihin kuin aiemminkaan. EM-kisoihin 2021 Suomi ei olisi päässyt, jos turnauksessa olisi pelannut vain 16 joukkuetta.

EM-kisoissa pelaa nykyään kuitenkin 24 joukkuetta ja edellisissä EM-karsinnoissa Huuhkajien historiallinen kisapaikka myös toteutui. Suomella on hyvä sauma päästä mukaan myös 2024 EM-kisoihin.

Mutta 24 joukosta pitäisi ottaa vielä iso harppaus Euroopassa 16 joukkoon. Pääsy MM-kisoihin on Huuhkajille kuitenkin vielä epärealistinen unelma.

MM-turnaus pelataan 2026 Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa. Turnauksen loppuottelu pelataan 19. heinäkuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat aloittaa EM-karsinnat – tässä joukkue

Kommentoi Facebookissa