Jaoitko jutun jenkkipoliisien polttamasta intiaanikylästä? – Ei olisi kannattanut!

Standin Rockin intiaanireservaatiin tiipiit palavat öljyputken rakentamisen tieltä... No ei nyt sentään.

Standing Rockin intiaanireservaatin tiipiit palavat öljyputken rakentamisen tieltä... No ei nyt sentään. (Kuvankäsittely Alternative Media Syndicate)

Valkoisen talon verkkosivuilla ei myöskään kaupata Melania Trumpin koruja.

MEDIA Dakota Access Pipeline on Yhdysvalloissa maan alle suunniteltu 1 886 kilometriä pitkä öljyputkiprojekti. Se sivuaa Standing Rock -nimistä intiaanireservaattia, alkuperäiskansojen lisäksi protestia ovat tukeneet sadat tuhannet ihmiset sosiaalisessa mediassa.

Viimeiset uutiset kertoivat poliisien polttaneen mielenosoittajien suuret tiipiit, kuvan kera. Yli 270 000 ihmistä jakoi Alternative Media Syndicaten tekemän uutisen Facebookissa. Mutta ei olisi kannattanut, paljastaa The Guardian jutussaan Fake News for Liberals.

Kuva oli vuoden 2007 HBO-filmistä ”Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen”, joka kuvattiin Dee Brownin kirjoittaman Amerikan valloituksesta kertovan historiateoksen pohjalta.

Mielenosoittajat itsekin olivat turhautuneita. Paikalla ollut Linda Black Elk vahvisti brittimedialle, että yhtään tiipiitä ei poltettu tai tuhottu.

Alkuperäinen kuva on HBO-elokuvasta "Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen".
Alkuperäinen kuva on HBO-elokuvasta ”Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen”. (Kuva HBO)

Valkoisesta talosta ei myydä koruja

Keskustelu valemedioista sai uuden kipinän Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana. Presidentti Donald Trumpin koetaan saaneen tehtailluista uutisista enemmän hyötyä kuin Hillary Clinton. Äänenpainot vain vahvistuivat kun Trump voitti vaalit.

Trumpin kohdalla valeuutiset tuntuvat turhilta ja rikkovat vain uskottavuutta, sillä oikeitakin uutisia riittäisi. Kyllä, Trump allekirjoitti kohutut asetukset, lähettää käsittämättömiä Twitter-viestejä, hermostui Australian pääministeriin eikä Bowling Greenissä ole tapahtunut terrori-iskua.

– Vallassa olija on aina valeuutisten kohde, selittää FactCheck.orgin Eugene Kiely, miksi myös Trumpista on nyt keksitty valeuutisia. Järjestö tekee yhteistyötä Facebookin kanssa valeuutisten kitkemiseksi.

Trumpin virkaanastujaisissa oli vähemmän ihmisiä kuin aikoinaan Barack Obamalla – mutta mediat tekivät karhunpalveluksen luotettavuudelleen liittäessään mukaan kuvat katsoja-alueista tyhjempinä kuin ne lopulta olivatkaan. Myöskään Melania Trump ei ole myynyt korujaan Valkoisen talon verkkosivuilla, eikä sieltä ole ollut mainoksia tai linkkejä mihinkään verkkokauppaan.

Uuden First Ladyn liki 50-rivisessä esittelytekstissä kerrotaan, kuinka ”Melania is also a successful entrepreneur. In April 2010, Melania Trump launched her own jewelry collection”, josta poistettiin kohun johdosta ainoastaan loppu ”’Melania™ Timepieces & Jewelry,’ on QVC”.

Tarkoitus pyhittää keinot, kun suomalaiseksi tieksi kelpaa myös veli venäläisen routavauriot.
Tarkoitus pyhittää keinot, kun suomalaiseksi tieksi kelpaa myös veli venäläisen routavauriot. (Kuva Twitter)

Koulupoika päihittää uutistoimiston

Sisäministeriö varoittaa tällä viikolla ilmestyneessä raportissaan lisääntyneestä vihapuheesta ja valeuutisista. Ministeriön mukaan ne luovat kasvupohjaa väkivaltaiselle radikalisoitumiselle ja ääriliikkeille.

Leikkikalusalakuljettaja Rami Adhamin tarina oli liian hyvä ollakseen totta, ja kaikki mediat tarttuivat syyrialaisen hyväntekijän kertomukseen. Hänen motiivinsa tekaistuille tapahtumille lienee ollut henkilökohtaisen hyödyn ja kunnian saaminen.

Sattuu sitä paremmissakin piireissä, pääministeripuolue keskustan liikenneverkkokampanjassa sosiaalisessa mediassa jaetuksi kuvaksi oli valittu Shutterstock-kuvatoimistosta huonokuntoisen venäläistien valokuva. Puoluesihteeri puolusteli kuvavalintaa sillä, että Suomessa olisi teitä vielä pahemmassa kunnossa kuin Venäjällä.

Venäjä onkin ehkä kaikkien valeuutisten äiti, historiaa seuranneet tietävät hyvin, kuinka Stalinin viereltä valokuvista retusoitiin epäsuosioon joutunut ja likvidoitu henkilö pois.

Kaikenlaisia faktantarkistajia on perustettu, mutta kymmenkunta vuotta sitten jopa suomalainen 13-vuotias koulupoika päihitti sekä kansainvälisen Reuters-uutistoimiston että valtamediat. Uutisessa kaksi Mir-pienoissukellusvenettä oli kuvattu uhkarohkeassa operaatiossa yli neljän kilometrin syvyydessä Pohjoisella jäämerellä.

Reuters oli saanut kuvan venäläiseltä RTR-televisiokanavalta ja suomalaiset mediat julkaisivat sen. Waltteri Seretin Kemistä kuitenkin ilmoitti, että ”autenttinen” sukellusvenekuva vuodelta 2007 oli todellisuudessa Titanic-menestyselokuvan alkukohtauksesta vuodelta 1997.

Titanic-elokuvan alkukohtauksessa kaksi Mir-pienoissukellusvenettä kulkee meren pohjassa.
Titanic-elokuvan alkukohtauksessa kaksi Mir-pienoissukellusvenettä kulkee meren pohjassa. (Kuva Titanic)
  • Kirjoittaja on kuulunut 25 vuotta Journalistiliittoon ja noudattaa journalistin ohjeita.

Kommentoi Facebookissa