DOPING Viime viikon kohutuin urheilu-uutinen oli norjalaisen hiihtokuningattaren Therese Johaugin jääminen kiinni dopingtestissä. Johaug otti ensimmäisen arvokisamitalinsa jo vuonna 2007 Sapporon MM-kisoissa. Vasta 18-vuotias hiihtäjä sai pronssia 30 kilometrin perinteisessä hiihdossa, Aino-Kaisa Saarinen oli neljäs.
Oslon MM-kotikisoissa 2011 samalla matkalla vapaalla hiihtotyylillä hän sai kultaa, hopealle tullut Marit Björgen hävisi 44 sekuntia. Ei ihme, etteivät hurranneet norjalaiset halua nyt uskoa suosikkinsa, olympiavoittajan ja moninkertaisen MM-kultamitalistin käryä. Jeg støtter Johaug -nimisessä tukisivustossa Facebookissa on jo lähes 30.000 kannattajaa.
Selitys oli valmiina, kun itkevä Therese Johaug astui julkisuuteen. Käry johtui klostebolista, jota oli Trofodermin-nimisessä huulirasvassa. Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik S. Bendiksen ei väittämänsä mukaan tiennyt, että aine on Wadan kiellettyjen aineiden listalla.
Väite on erikoinen. Aine tunnettiin aikoinaan jo itäsaksalaisen urheiluihmeen rakennuspalikkana. Kun suomalaiset narahtivat joukolla hemohesin käytöstä MM-kisoissa Lahdessa vuonna 2001, hiihtomaat tutkivat jokaisen antidopingpykälän sanamuodon ja jokaisen kiellettyjen listalle päätyneen aineen käytön – ja myös sieltä puuttuvat suoritusta parantavat tehosteet.
Kisojen jälkeen painettu Dopingin musta kirja sisältää myös listan tuolloin kiellettyinä olleista aineista. Kohdassa C eli anaboliset aineet ja sen alakohdassa C1 eli anaboliset steroidit lukee yksiselitteisesti klosteboli.
Entäpä tuo Therese Johaugin käyttämä Trofodermin-huulirasva? Itse asiassa se ei edes ole huulirasvaa, vaan ainetta käytetään erilaisiin ihoinfektioihin. Kuten Aino-Kaisa Saarinen kouriintuntuvasti osoitti ostaessaan itse samaa ainetta italialaisesta apteekista, pakkauksessa on selkeä kieltomerkki ja teksti ”doping”.
Rasva altistaa auringonvalolle, joten parempia kohteita ovat sellaiset ihon alueet, jonne aurinko ei paista. Italialaispyöräilijä Stefano Agostini perusteli kolme vuotta sitten positiivista dopingnäytettään samalla aineella, hän oli hieronut Trofoderminiä äidin ohjeiden mukaan vasemmassa pakarassa olevaan ihottumaansa.
Kärystä vastuun ottanut Fredrik Bendiksen toimi rasvan valmistaneella lääkeyhtiö Pfizerillä vuosina 1995–2003. Hänen meriittinään on myös oman LinkedIn-profiilinsa mukaan “President of the Organizing Committee of the 5th IOC World Conference on Prevention of Injuries and Illness in Sport – Monaco 2017 and of the 9th IOC Advanced Team Physician Course – 2017”, joten mistään kylälääkäristä ei ole kyse.
Norjan hiihtoliitto ei ole toistaiseksi asettanut Therese Johaugia kilpailukieltoon, vaikka sitä ehti myös vaatia kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis. Astmalääkettä reilusti sallitut rajat ylittäen käyttäneen Martin Johnsrud Sundbyn sallittiin kilpailla lähes kaksi vuotta, ennen kuin miehelle saatiin aikaiseksi kahden kuukauden kilpailukielto.
Norjan hiihtomaajoukkue lähtee ensi viikonvaihteessa Italian pohjoisosissa Itävallan rajalla sijaitsevaan Val Senalesiin, joka on myös Suomen hiihtomaajoukkueen suosiossa. Aikaisemmista suunnitelmista poiketen Johaug jättäytyy pois korkean paikan leiriltä, koska kertoo tarvitsevansa lepoa ja rauhaa.
Hiihdon maailmancup käynnistyy 27.11.2016 Rukalla ja teoriassa Therese Johaug voisi kilpailla jopa avauskisassa, mihin moni ei kuitenkaan usko.
Kommentoi Facebookissa