Deutsche Bank for dummies

Yhdysvaltain viranomaiset vaativat Deutsche Bankilta 14 miljardin dollarin korvauksia väärinkäytöksistä. (Kuva Markus Bernet)

Deutsche Bank on median mukaan pahamaineinen gangsteri, jonka sakoista ja syytöksistä ei vain pääse eroon.

KOLUMNI Deutsche Bank voi pahoin. Pahoinvointihan ei varsinaisesti ole uutta, sillä samaa vanhentunutta makkarasoosia on kuulunut lounaslistalle pidemmän aikaa. Esimerkiksi Taloussanomat uutisoi jo viime helmikuussa pankin kytköksistä suomalaisten painajaisuniin. Nämä unet voivat olla kohta ajankohtaisia.

Pankin nykytilanne juontaa juurensa aikaan ennen vuoden 2008 finanssikriisiä, jossa se oli yksi monista kyseenalaisista asuntolainajärjestelijöistä. Yhdysvaltain oikeusministeriö karhuaakin nyt näiltä ajoilta olevia miljardisaataviaan, jotka kirjoitushetkellä vastaavat kutakuinkin yrityksen koko markkina-arvoa.

Tämä Saksan suurin pankki on ottanut vähän rankemman Bullin superdieetin, sillä sen arvosta on haihtunut 50 prosenttia vuoden alusta. Sen osuus maailman johdannaismarkkinoista on tästä huolimatta noin 10 prosenttia, mikä tarkoittaa reippaasti yli 700-kertaista Suomen valtion budjettia. Tämä tekee Deutsche Bankista maailman suurimman vedonlyöjän, sillä johdannaisella tarkoitetaan periaatteessa tulevaisuuden arvaamista.

Mistään Anttolan pankkiautomaatista ei siis ole kyse.

Deutsche Bankia on kovasti spekuloitu Lehman Brothersia matkivaksi sarjamurhaajaksi, jonka tehtävä on tuottaa konkursseja. Mitä jos seuraava kriisi starttaa heti huomenna? Saksalaiset pankkiirit painavat hissin miinusykköseen, ja se on siinä. Tilanne on kutkuttavan jännittävä, sillä edellisen finanssikriisin jälkiä on vieläkin havaittavissa eurooppalaisten kasvoilla. Toiselle kierrokselle ei olla valmiita lähtemään. Ei kannata, liian kova krapula.

Deutsche Bankin pääkonttori Twin Towers sijaitsee Frankfurtissa. (Kuva Epizentrum)
Deutsche Bankin pääkonttori Twin Towers sijaitsee Frankfurtissa. (Kuva Epizentrum)

Kannattaako nyt nostaa eläkesäästöt kirjahyllyyn, täyttää ostoskärryt tonnikalalla ja hyvästellä golfkaverit? Kyllä, jos tämä kuuluu arkeesi.

Entä kannattaako tunkea löysä, tilillä makaava raha pörssiin ja irtisanoutua päivätyöstä? Mikäli osaat ennustaa niin mahdollisesti, alanvaihto voi olla paikallaan.

Deutsche Bank ei todennäköisesti tule olemaan Lehmann Brothersia matkiva sarjamurhaaja. Se tulee kuitenkin olemaan kirjoissa mainittu rikollinen, joka lähti silloin kun oli pakko.

Ihminen on siitä mielenkiintoinen olento, että se oppii virheistä. Edellinen finanssikriisi ei ollut mikään pieni kömmähdys pankkisektorille. Siitä jäi kuitenkin sen verran pelikuvioita fläppitauluun, että seuraavalla kerralla tiedetään miten puolustetaan.

Mikään ei kuitenkaan estä uutta alamäkeä alkamasta. Ei Merkel, ei muut euromaat eikä varsinkaan Deutsche Bankin johtoporras. Pankki on nykytilassaan suuri systeemiriski ja hiirenloukku. Vaikka se vedettäisiin heikoilta jäiltä rantaan ja taskuihin pumpattaisiin lisää pääomaa, jatkoa ei tiedä kukaan.

Senhän takia näistä kirjoitetaan.

  • Kirjoittaja on tamperelainen yrittäjyysopiskelija, jonka intohimon kohteita ovat yrittäjyys ja sijoittaminen ja joka puhuu sujuvasti basistia sekä lähestyy asioita omalla tyylillään.

Kommentoi Facebookissa