Jokapäiväinen foodtechimme – uusia mahdollisuuksia tuottajille, teknologiayrityksille ja jopa sijoittajille

Uusi maailmanlaajuinen sijoitussalkku on keskittynyt foodtechiin.

Uusi maailmanlaajuinen sijoitussalkku on keskittynyt foodtechiin. (Kuva Unsplash)

Toimialan arvon oletetaan kasvavan 700 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.

SIJOITTAMINEN Teknologian tutkimuskeskus VTT on käynnistänyt Helsingin yliopiston ja Valion kanssa uuden foodtechin startup-yrityksille suunnatun kiihdyttämön. Osanottajia haettiin alkuvuodesta ja neljän kuukauden mittaisen projektin on tarkoitus alkaa ensi kesän aikana.

Projektissa pyritään tuomaan yhteen alan uusia tekijöitä, joilta löytyy uusia innovaatioita, sekä alan vakiintuneempia tekijöitä, joiden osaamista ja panosta tarvitaan laittamaan asioita konkreettisesti eteenpäin. Samalla halutaan luoda jatkossa toimiva verkosto, vauhdittaa kansainvälisille markkinoille pääsyä sekä kiinnittää ulkomaalaisten rahoittajien huomiota suomalaisiin startup -yrityksiin.

Kiihdyttämö on osa kolme vuotta sitten perustettua EIT Food Accelerator Network (FAN) -verkostoa, jonka tehtävä on kehittää kestävää ruokajärjestelmää. Rahoituksen takana on Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti.

Foodtechistä puhuttaessa tarkoitetaan yleensä sellaista tapaa yhdistellä ruokaa ja teknologiaa, jolla luodaan jonkinlainen uusi innovatiivinen tapa tai tuote elintarvikealalla. Tämä voi tarkoittaa innovaatiota tuotannon, prosessoinnin, jakelun, markkinoinnin tai jopa liiketoimintamallin suhteen.

Näin mahdollisuuksia kuvataan eToron nykyään myös suomeksi toimivalla online-kaupankäynnin alustalla:

”Tuottajat ja jakelijat sijoittavat miljardeja dollareita uudenlaisten ruokien ja ruokapalvelujen kehitykseen samalla kun maailma käy käsiksi lukuisiin uusiin haasteisiin. Maailman väestönkasvun jyrkästi noustessa todennäköistä on ruuan kysynnän kasvu 60 prosentilla seuraavan 30 vuoden sisään, mikä edellyttää kestävämpää maataloustuotantoa. Lähempänä nykypäivää, on liike kohti kasviperäistä ruokavaliota ja kuluttajien kysyntä kodin ulkopuolisille ruokapalveluille, mitkä avaavat uusia mahdollisuuksia tuottajille, jälleenmyyjille ja jopa teknologiayrityksille.”

Teknoruokaa kansalle

Foodtech tulee vaikuttamaan elämäämme kiihtyvällä tahdilla, halusimme tai emme. Se muokkaa myös kulutustottumuksia ja jokapäiväistä elämää, koska ruoka on suuri osa sitä. Muutokset voivat tulla huomaamatta tai joskus vauhdikkaastikin, esimerkkinä nyhtökaura ja härkäpavut. Markkinointiponnistelut olivat mittavia ja kaikkien piti kokeilla uusia tulokkaita.

Sen jälkeen markkinoille on ilmestynyt monenlaisia lihanmakua imitoivia kasviperäisiä tuotteita, erilaisista materiaaleista ja jopa maitoproteiinista valmistettuna. Kyseiset vaihtoehdot valloittivat lopulta jopa pikaruokamarkkinat, perinteisistä hampurilaisista Kentucky Fried Chickenin kanaruokiin.

Joskus innovaatiot saattavat tapahtua huomaamattomammin. Pitsan tilaus verkon kautta ei ole enää kovin uusi innovaatio, mutta kuinka monelta pitserialta vielä nykyään löytyy ainoastaan oma verkkokauppasivusto? Monessa tapauksessa sen on korvannut keskitetty tilaussivusto ja yrityksen löytyminen näiltä alustoilta alkaa olla jo enemmän elinehto kuin vaihtoehto.

Osalla keskitetyistä tilaussivustoista on taustalla oma kuriiripalvelu, joka voi työvoiman suhteen toimia Überin tapaan. Osa kuriiripalveluista taas on korvannut kokonaan pitserioiden omien kuljettajien tarpeen.

Toimintatavat muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti pinnan alla ja erilaisia toimijoita ilmestyy omanlaisillaan toimintakonsepteilla, joko itsenäisinä toimijoina tai muiden palveluita täydentämään. Ruokaa kuljetetaan nykyisin myös raaka-aineina, joista ateria valmistetaan itse kotona. Tästä hyvä esimerkki on Ruokaboksijoka blogissaan kertoo panostavansa kestävämpään kuljetukseen tulevaisuudessa. Viime aikoina ruokaa on kuljetettu kiihtyvällä tahdilla myös päivittäistavaroina ja myös sillä saralla on otettu kehitysaskeleita, joilla voidaan parantaa palveluja tulevaisuudessa.

Yrityksen oman tilaussivuston on monessa tapauksessa korvannut jo keskitetty ruoan tilaussivusto.
Yrityksen oman tilaussivuston on monessa tapauksessa korvannut jo keskitetty ruoan tilaussivusto. (Kuva Unsplash)

Oma kauha soppaan

Jos ajatuksena on lähteä mukaan foodtechin vallankumoukseen, eikä ensimmäisenä ole mielessä oman startupin perustaminen tai enkelisijoittaminen, voi listaamattomien yritysten osakeanteja, listautumisia tai muita rahoituskierroksia yrittää seurata ja osallistua, kun sopiva vaihtoehto sattuu kohdalle.

Listaamattomia yrityksiä löytynee nykyään parhaiten erilaisista osakepohjaisista joukkorahoituspalveluista, kuten kotimaisesta Invesdorista, jota kautta esimerkiksi KomeroFood haki rahoitusta. Kansainvälisesti tarjonta on runsaampaa, mutta ulkomaisten listaamattomien osakkeiden hoito voi tuoda mukaan omia omituisuuksiaan, puhumattakaan yritysten likviditeetistä.

Listaamattomia osakkeita voi löytää myös jälkimarkkinoilta. Privanet tarjoaa kauppa-alustan lukuisille kotimaisille listaamattomille yrityksille. Sieltä löytyy esimerkiksi Ruohonjuuri Oy -niminen eettiseen hyvinvointiin, luomuruokaan, superfoodeihin erikoistunut kauppaketju. Privanetiltäkin löytyy rahoituskierroksia uusille yrityksille, yhteistyössä ruotsalaisen FundedByMe-palvelun kautta.

Suorat sijoitukset listaamattomiin yrityksiin ovat kuitenkin korkeariskisiä, ja ne vaativat kunnollista paneutumista, tiedonhakua sekä informaation ymmärtämistä. Huomattavasti helpompaa on jättää tällä tasolla sijoitusten hoito ammattilaisille ja sijoittaa sijoitusyritysten hoitamiin rahastoihin tai venture capital -firmojen osakkeisiin tai muihin palveluratkaisuihin. Kuitenkin nimenomaan foodtech-teemaiset rahastot ovat vielä harvinaisia, jos sellaisia yleisesti markkinoilla tarjotuista rahastoista on yksikään.

Härkistä sarvista

Jo vuodesta 2007 toimineella eToron sosiaalisella kaupankäynnin alustalla kerrotaan käynnistyneen uuden maailmanlaajuisen sijoitussalkun, joka on keskittynyt foodtechiin. Tämän yhden maailman nopeimmin kasvavimman ja innovatiivisimman toimialan arvon oletetaan kasvavan 700 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.

Kyseisellä eToron kaupankäyntialustalla toimiva palvelu peilaa suoraan foodtech-teemaisen vertailusijoitussalkun sisältöä. Se kuulostaa tehokkaalta vaihtoehdolta, mikäli tarkoituksena on sijoittaa maailmanlaajuisesti ja kattavalla hajautuksella, sekä alan vakiintuneisiin tekijöiden ja uudistavien tahojen asiantuntemuksella.

Tietenkin tekemällä suoria osakeostoja maailman pörsseistä pääsee myös suhteellisen yksinkertaisesti kiinni juuri siihen hankkeeseen, mihin haluaa. Kunnollisen sijoitushajautuksen tekeminen vaatii kuitenkin aikaa, vaivaa ja ymmärrystä.

Ainoastaan yhteen innovatiiviseen osakkeeseen sijoittaminen voi olla myös riskialtista. Esimerkiksi Beyond Meat Incillä on jo pitkään näkynyt osakkeen hinnassa suuret odotukset menestyksestä. Gold&Green Foodsin nyhtökauraa on taas myynnissä Suomen lisäksi myös Ruotsissa, josta matka saattaa jatkua pian myös pohjoismaiden ulkopuolelle.

Muutaman vuoden kuluessamme tiedämme, kuinka foodtechille käy.

Lue myös: Sijoittajat valitsivat Suomen houkuttelevimmat pörssiyhtiöt – tutut nimet edelleen kärjessä

Kommentoi Facebookissa