KONFLIKTIT Maailman johtavia rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijoita kokoontuu 5.–6. huhtikuuta Helsinkiin. Ulkoministeriön johdolla järjestettävän konferenssin tarkoituksena on vahvistaa rauhan mahdollisuuksia epävakaassa maailmantilanteessa.
Konfliktien määrä maailmassa on kasvussa, lisäksi konflikteista on tullut yhä monimutkaisempia. Samalla konfliktien ehkäisyyn ja ratkaisuun keskittyvä työ on entistä vaikeampaa ja edellyttää siihen osallistuvilta yhteistyötä ja koordinaatiota.
– Tämä konferenssi ei voisi olla ajankohtaisempi. Rauhan rakentamisen mahdollisuudet ovat kaventumassa. Moni näkee aseet vastauksena konflikteihin, mutta ne tekevät maailmasta vain turvattomamman paikan. Aseiden sijaan tarvitsemme vuoropuhelua, sanoo konferenssin järjestäjiin kuluvaan Crisis Management Initiative CMI:n perustaja, rauhannobelisti Martti Ahtisaari.
Konferenssin ytimessä ovat niin sanotut kansalliset vuoropuhelut, joista on tullut yhä tärkeämpi konfliktin ehkäisyn ja ratkaisun väline. Kansallinen vuoropuhelu lähtee ajatuksesta, että konfliktien kestävä ratkaisu ei ole mahdollista ilman yhteiskunnan kaikkien kerrosten osallistumista rauhan rakentamiseen.
Konferenssin pääpuhujia ovat presidentti Ahtisaaren lisäksi muun muassa YK:n entinen Syyria-erityislähettiläs Lakhdar Brahimi, Yhdysvaltojen entinen Irak- ja YK-suurlähettiläs Zalmay Khalilzad, Namibian entinen presidentti Hifikepunye Lucas Pohamba, Keski-Afrikan tasavallan entinen presidentti Catherine Samba-Panza ja ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja, kansanedustaja Pekka Haavisto.
Ulkoministeriö järjestää tapahtuman yhdessä Suomen Lähetysseuran, Kirkon Ulkomaanavun, Crisis Management Initiativen ja Common Space Initiativen kanssa. Tilaisuus on jatkoa vuosina 2014 ja 2015 Helsingissä järjestetyille kansalliset vuoropuhelut -konferensseille.
Kommentoi Facebookissa