Nyt ovat kaikki samaa mieltä – raiskaajamurhaajan sai karkottaa Somaliaan

Tuomittu vastusti karkotustaan Somaliaan kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Tuomittu vastusti karkotustaan Somaliaan kaikilla mahdollisilla keinoilla. (Kuvituskuva Fotolia)

Murhasta ja seksuaalirikoksista tuomittu mies oli poliisin mukaan yhteiskunnalle vaarallinen henkilö.

RIKOS Helsingin poliisilaitos antoi tänään lyhyen ja lakonisen tiedotteen:

”Somalian kansalaisen Abdiqadir Osman Husseinin maasta karkottamispäätös on pantu täytäntöön.

Helsingin poliisilaitos vastasi täytäntöönpanon järjestelyistä ja palauttaminen Somaliaan toteutettiin yhteistyössä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen kanssa.

Asiasta ei anneta lisätietoja.”

Kyseessä on pitkään Suomen vankiloissa istunut Somalian kansalainen Abdiqadir Osman Hussein, jota yritettiin karkottaa Suomesta ensimmäisen kerran karkotuspäätöksellä vuonna 2001. Nykyisin nelikymppinen Hussein saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 1990, jolloin hän sai vuoden oleskeluluvan humanitaarisista syistä.

Vuonna 1993 Hussein raiskasi Tampereella puistossa 13-vuotiaan tytön. Kaksi vuotta myöhemmin marraskuussa 1995 hän suoritti murhan, jossa uhriksi joutui 15-vuotias Tuuli Ikonen. Tyttö oli ollut Tampereen keskustassa ostamassa isänpäivälahjaa, kun tytölle täysin tuntematon Hussein kävi hänen kimppuunsa. Hussein iski kotinsa lähellä linja-autosta pois jäänyttä tyttöä teräaseella useita kertoja.

Teosta tuomittiin elinkautinen vankeusrangaistus vuonna 1996. Vuonna 2005 Hussein syyllistyi vain muutaman tunnin vankilomallaan pienen lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn.

Rikosseuraamusviraston vastustuksesta huolimatta Helsingin hovioikeus päätti päästää Husseinin ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2015. Vapauduttuaan vankilasta seuraavana vuonna hänet otettiin kuitenkin välittömästi kiinni, sillä karkotuspäätös oli edelleen voimassa.

– Tänään minä sytytän kynttilän tyttärelleni Tuulille. Viikonlopusta tulee erilainen. Tämä huojentaa paljon mieltä, murhatun tytön isä Kari Ikonen kertoi Ilta-Sanomille kuullessaan lopulta karkotuksen onnistumisesta tänä aamuna.

Hussein vastusti karkotustaan Somaliaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Hän vetosi siihen, että oli lähtenyt maasta jo lapsena, Somaliassa oli kriisi kuivuuden johdosta, hän ei suostunut passikuvaan, ei kertonut tarkkoja henkilötietojaan eikä mihin klaaniin kuului Somaliassa.

Ulkomaalaislain perusteella henkilöä voidaan pitää säilössä enintään vuosi. Hussein ehti olla puoli vuotta säilössä, ennen kuin poliisi nouti yhteiskunnalle vaaralliseksi henkilöksi luonnehtimansa miehen Joutsenon säilöönottokeskuksesta eilen illalla.

Kansanedustaja Timo Heinonen on tehnyt aloitteen ulkomaalaislain muutoksesta, jossa ”yhteiskunnalle erittäin vaarallinen henkilö tai henkilö jonka rikostausta on vakava” ei voisi vapautua säilöstä enimmäisajan 12 kuukauden kuluttua, vaikka karkotusta ei olisi pystytty vielä toimeenpanemaan.

Toistaiseksi kukaan eduskunnassa ei ole vastustanut aloitetta.

Kommentoi Facebookissa