Joulupöydän kruunaavat lipeäkala ja graavisiika – miten olisi miedosti savustettu aurajuustolohi?

Kalan voisi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä.

Kalan voisi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä. (Kuva Pro Kala)

Joulusesonki tarjoaa kalan ystävälle mainion tilaisuuden herkutteluun.

RUOKA Syksyllä monen kalan sesonki on parhaimmillaan ja saatavuus hyvä. Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmä kokoaa yhteen kalaa rakastavia ihmisiä. Kalan kaveriksi kotimaisen kalan ystävät valitsevat usein jotakin maukasta ja perinteistä.

Sesonkien voimaan luottaa myös kala-alalla pitkän uran tehnyt naantalilainen kalan ystävä Tero Kantonen. Kantosen talvikauden bravuureja ovat takassa hiillostettu merilohi ja silakka.

– Kun takanlämmityskausi alkaa, hiillostan lohta takassa halsterilla. Takassa hiillostan myös silakat, kokonaisina ja perkaamattomina, sillä niin tulee mehukkaampaa. Siinä ei monta minuuttia mene, kun kala on valmis, tarvitaan vain kunnon hiillos – mitä kuumempi, sen parempi. Kyllähän siinä käryä tulee ja rasvaakin saattaa tippua takan edustalle, mutta asumista vartenhan koti on, Kantonen myhäilee.

Joulusesonki tarjoaa kalan ystävälle mainion tilaisuuden herkutteluun mitä moninaisimmilla itse valmistetuilla tai valmiina ostetuilla kalatuotteilla. Tero Kantosen joulu alkaa lipeäkalalla jo joulukuun alkupuolella.

– Itsenäisyyspäivän paikkeilla meillä on tapana avata lipeäkalakausi pienillä juhlilla. Ostan kalan valmiina ja kypsennän sen kotona uunissa tai keittämällä kattilassa. Syötävää on varattava riittävästi, kun on paljon lipeäkalan ystäviä saman pöydän ääressä, Kantonen kertoo.

Jääskeläisten perheen joulun puolestaan tekevät erilaiset marinadit, kylmäsavut ja graavikalat. Joulupöydästä löytyy niin silakkamarinadeja kuin kylmäsavulohta ja -kirjolohta, ja suurimpia jouluherkkuja on graavisiika.

Ohessa yksi herkullisista resepteistä!

Miedosti savustettua aurajuustolohta

800 g kirjolohta (ruodottomana fileenä)

rypsiöljyä

0,5 tl hienoa merisuolaa

1 tl hienoa sokeria

aurajuustoa

1 tl rosépippuria

Kuivaa kalan pinta. Sivele kalan nahkapuolelle hieman rypsiöljyä. Leikkaa kalafileeseen pitkittäin noin 2 cm syvä viilto. Mausta kala suolalla, sokerilla ja rosépippurilla. Murustele aurajuustoa kalan päälle ja laita hieman juustoa pitkän viillon sisään. Kalan voi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä.

Savustus sähkösavustimessa:

Levittele iso kourallinen savustuspuruja sekä pari sokeripalaa savustuspöntön pellille. Laita maustettu kirjolohifilee savustuspöntön ritilälle odottamaan. Kuumenna sähkösavustin. Päästä ensimmäinen savu ulos ja kuumenna uudestaan. Laita kirjolohifilee ritilän avulla savustuspönttöön ja sulje luukku.

Savusta kirjolohifileetä noin 8 minuuttia. Loppukypsennä kirjolohifilee 180 °C -asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes kala on mehevän kypsää. Kalaa ei saa ylikypsentää, jottei se kuivu! Kalan voi myös jättää roséeksi.

Monessa kaupassa myydään valmiiksi savustettua, aurajuustolla maustettua lohta, ja voit käyttää sitä halutessasi. Tarjoile savustettu aurajuustolohi esimerkiksi perunapyreen ja keitetyn vihreän parsan kera.

  • Lähde Pro Kala

Lue myös: Kotimaisen kalan ystävien talvikauden kalatärppejä – paistetut silakat etikkaliemessä

Kommentoi Facebookissa