Kotimaisen kalan ystävien talvikauden kalatärppejä – paistetut silakat etikkaliemessä

Silakka on siitä mahtava raaka-aine, että siitä voi tehdä paljon erilaisia ruokia.

Silakka on siitä mahtava raaka-aine, että siitä voi tehdä paljon erilaisia ruokia. (Kuva Pro Kala)

Ystävien kesken jaetaan kauden parhaat kalavinkit ja reseptit.

RUOKA Syystalvi ja lähestyvä joulu ovat otollista aikaa kalan ystävälle. Monen kalan sesonki on parhaimmillaan ja saatavuus hyvä. Kotimaisen Kalan Ystävät -ryhmässä kala on tuttu raaka-aine, ja ystävien kesken jaetaan kauden parhaat kalavinkit.

Ryhmä kokoaa yhteen kalaa rakastavia ihmisiä. Muutaman kerran vuodessa kokoonnutaan yhteiseen pöytään nauttimaan kauden kalaherkuista.

Kalannahkuri ja kalastajan tytär Liisa Saarni on kuulunut kalan ystävien ryhmään jo toistakymmentä vuotta. Kala on perhetaustasta johtuen aina ollut tärkeä osa Rymättylästä kotoisin olevan Saarnin ruokatottumuksia.

Lapsuudessa tulivat tutuiksi monet saariston kalaherkut ahvenen suolavedessä keitetyistä mätipusseista eli pompuista aina jokajouluisiin lipeäkalaherkkuihin saakka. Nykyään Helsinkiin kotiutunut Saarni perheineen syö kalaa kolmesti viikossa. Kala saadaan pitkälti oman kalastuksen kautta.

– Syystalven herkkumme ovat paistetut silakat. Jos tulee paistettua liikaa, niin loput pannaan etikkaliemeen sokerin, sipulin, pippurin ja laakerinlehden kera. Silakka on siitä mahtava raaka-aine, että siitä voi tehdä niin paljon erilaisia ruokia, paistaa, savustaa, hiillostaa tai panna vaikka rullina uuniin.

Liisa Saarnin joulupöytä notkuu jos jonkinlaisia kalaherkkuja savu- ja graavikalasta erilaisiin sillituotteisiin. Joulun bravuureihin kuuluvat itse valmistetut valkosipulisilakat, jotka kypsytetään etikkaliemessä ja tarjoillaan valkosipulisen kermaviilin kera.

Vuodenvaihteen jälkeen Saarnin perheessä herkutellaan matikkakeitolla. Tammi-helmikuun madesesonki on paras hetki kaivaa esille herkulliset keittoreseptit.

Ohessa yksi kalanystävien herkullisista resepteistä!

Paistetut silakat etikkaliemessä

600 g silakkafileitä

1 dl ruisjauhoja

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Mausteliemi:

3 dl vettä

1 dl omenaviinietikkaa

1 dl sokeria

5 maustepippuria

2 laakerinlehteä

Päälle:

1 pieni punasipuli

tillinoksia

Taita silakkafileet kalan muotoon. Kääntele kalat suolalla ja pippurilla maustetuissa ruisjauhoissa ja paista pannussa miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

Kiehauta mausteliemen ainekset ja anna hiukan jäähtyä. Lado paistetut silakat kulhoon ja levitä päälle sipuliviipaleet ja tillinoksat. Kaada päälle jäähtynyt liemi ja anna kalojen maustua muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita ja salaattia.

  • Lähde Pro Kala

Lue myös: Savusiikamunakas sopii syksyiseen ruokapöytään – mukana maukas resepti!

Kommentoi Facebookissa