Savusiikamunakas sopii syksyiseen ruokapöytään – mukana maukas resepti!

Jos käytössäsi on uuninkestävä paistinpannu, viimeistele munakas uunin grillivastuksen alla italialaiseen frittata-tyyliin.

Jos käytössäsi on uuninkestävä paistinpannu, viimeistele munakas uunin grillivastuksen alla italialaiseen frittata-tyyliin. (Kuva Pro Kala)

Juhlista Suomen luonnon päivää maistuvalla villikalaruokalajilla.

RUOKA Suomen luonnon päivää juhlitaan tänä vuonna kuudetta kertaa. Elokuun viimeisenä lauantaina vietettävä luonnon oma juhlapäivä kannustaa ihmisiä nauttimaan yhdessä luonnosta ja luonnon antimista.

Kalastus on yksi tehokkaaksi todettu tapa poistaa vesistä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita. Kalaan sitoutuu ravinteita kuten typpeä ja fosforia, koska se tarvitsee niitä kasvaakseen. Kun kala kalastetaan, saaliin mukana ravinteet poistuvat vesistöistä. Kalastus onkin maailman vanhinta ympäristönhoitoa.

Kotimainen kalastus on myös kestävää. Ammattikalastusta ohjaavat tarkka säätely ja tiettyjä lajeja koskevat tieteellisesti määritellyt kalastuskiintiöt. Suurin osa kotimaisesta luonnonkalasta on luontojärjestö WWF:n kalaoppaassa suositeltujen vaihtoehtojen listalla.

Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä. Elokuussa pannulle saadaan ahventa, syyskuussa siikaa.  Pro Kala ry tarjoaa juhlan kunniaksi maukkaita reseptejä, olkaa hyvä!

Savusiikamunakas

4 annosta

6 kananmunaa

1 dl kuohukermaa

1 tl suolaa

rypsiöljyä paistamiseen

300 g kypsää savusiikaa (tai muuta savuisaa kalaa) isoina lohkoina

3 kypsää perunaa pilkottuna

100 g babypinaattia

puolikas puntti ryöpättyä vihreää parsaa

kantarelleja tai osterivinokkaita paistettuna

kourallinen yrttejä

1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

0,5 rkl valkoviinietikkaa

suolaa ja mustapippuria myllystä

Varaa kaikki ainekset valmiiksi kunnon tv-shown tapaan. Sekoita munat, kuohukerma ja suola sauvasekoittimella.

Kuumenna paistinpannu ja lisää öljyä. Kaada munakasmassa pannulle. Riko hyytyvä munaseos muutamasta kohdasta ja lisää päälle tasaiseksi kerrokseksi savusiika, perunat, babypinaatti, pilkotut parsat ja paistetut sienet ja tuikkaa paistinpannu uunin grillivastuksen alle. Paahda hetken niin että pinta ruskistuu hieman.

Viimeistele vinegrettillä (öljy-etikkaseos) maustetuilla yrteillä. Jos käytössäsi on uuni ja uuninkestävä paistinpannu, viimeistele munakas uunin grillivastuksen alla italialaiseen frittata-tyyliin: se on lopputuloksen kannalta merkittävä temppu.

Lue myös: Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia – juhlista luonnon päivää maukkaalla villikalareseptillä!

Kommentoi Facebookissa