Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia – juhlista luonnon päivää maukkaalla villikalareseptillä!

Ahven on Suomen yleisin kala ja maamme kansalliskala.

Ahven on Suomen yleisin kala ja maamme kansalliskala. (Kuva George Chernilevsky)

Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä, kala sopii lautaselle monesta syystä.

RUOKA Suomen luonnon päivä 25.8. on hyvä hetki tutustua omien meriemme ja järviemme kalaisaan aarreaittaan. Suomalainen villikala on myös lähiruokaa parhaimmillaan.

Suomen luonnon päivää juhlitaan tänä vuonna kuudetta kertaa. Luontoa on vuosien varrella juhlittu monin tavoin sieniretkistä kuorolaulantaan, mutta tie luontoon voi viedä myös lautasen kautta. Mainio tapa juhlistaa luonnon päivää on valmistaa ruoaksi kotimaista, kestävästi pyydettyä villikalaa.

Kala sopii Suomen luonnon päivänä lautaselle monesta syystä. Ihmisen toiminnasta johtuva vesistöjen rehevöityminen on etenkin Itämerellä vakava ongelma, mutta on yksi tehokkaaksi todettu tapa poistaa vesistä rehevöitymistä aiheuttavia ravinteita: kalastus.

Elokuussa pannulle saadaan ahventa, syyskuussa siikaa. Syys-lokakuussa alkaa silakka-aika, joka huipentuu ympäri Suomea vietettäviin silakkamarkkinoihin. Kalalajia ja reseptiä vaihdellen voi eri päivien ruokalistan rakentaa kotimaisen villikalan ympärille.

Syksy on hyvä aika kokeilla uusia villikalareseptejä. Pro Kala ry tarjoaa juhlan kunniaksi maukkaita reseptejä, olkaa hyvä!

Annostele keittoa keittolautasille, nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.
Annostele keittoa keittolautasille, nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä. (Kuva Pro Kala)

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

4 annosta

1 l kevytmaitoa

200 g pinaattia, pakaste

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää

1/2 tl jauhettua valkopippuria

4 rkl maissitärkkelysjauhoja

 

Paistetut ahvenet

300 g ahvenfileitä

1/2 tl suola

2 rkl voita tai öljyä

 

Lisäksi

1 prk (200 g) raejuustoa

1/2 dl hienonnettua tilliä

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2–3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi.

Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Kommentoi Facebookissa