Joulupöydässä vaanii vaara lemmikille – miksi suklaa on koirille ja kissoille myrkyllistä?

Pelkäävälle koiralle kannattaa järjestää muuta puuhaa rakettien ampumisen ajaksi.

Vaikka koira ei muutoin pelkäisi kovia ääniä, voi läheltä ammuttu raketti säikäyttää sen. (Kuva Fotolia)

Myös uuden vuoden juhlinta on stressaavaa aikaa erityisesti koirille.

LEMMIKIT Jouluna myös perheen lemmikit saattavat vaihtaa vapaammalle ruokailuissa. Joulupöydän alla suupaloja odottava karvakorva ei kuitenkaan voi nautiskella samoista herkuista kuin pöydän ääressä istuvat ihmiset. Monet ihmisten jouluherkut, kuten suklaa tai rasvaiset ruuantähteet, ovat haitallisia ja jopa myrkyllisiä lemmikille.

Useat joulun suosikit, kuten esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset ja rusinat ovat haitallisia lemmikeille. Suklaa sisältää teobromiinia, mikä on koirille ja kissoille myrkyllistä. Tummassa suklaassa on korkeampi teobromiinipitoisuus, mikä tekee siitä vaarallisempaa. Pieni pala ei vielä ole vaarallinen, mutta suklaan antamista lemmikille on hyvä välttää kokonaan.

– Mikäli lemmikki on syönyt jotain sille kuulumatonta, niin usein se ilmenee alkuun levottomuutena ja huonovointisuutena, kuten kuolaamisena ja oksentamisena, lemmikki voi myös ripuloida. Mikäli lemmikkisi on syönyt jotain myrkyllistä, ole välittömästi yhteydessä päivystävään eläinlääkäriin, josta saat lisäohjeita, neuvoo LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola.

Myös joulupöydän ruoantähteissä voi piillä vaaratilanteita. Luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille. Lemmikille sopimaton ruoka voi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja eläimelle ja erityisesti luunpalaset voivat aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Turvallisinta onkin antaa perheen karvaiselle jäsenelle vain juuri hänelle tarkoitettuja herkkuja.

Joulun jälkeen uuden vuoden juhlinta on stressaavaa aikaa, erityisesti koirille. Pelkäävälle koiralle on hyvä järjestää muuta puuhaa rakettien ampumisen ajaksi, kuten vaikkapa koiralle soveltuvan luun pureskelua. Koiralle kannattaa järjestää rauhallinen lepopaikka, mikäli koira ei sitä itse löydä. Huoneesta voi tarvittaessa sulkea verhot, jotta koira voi rauhoittua omissa oloissaan.

Apua pelkäävälle lemmikille saattaa saada, kun alkaa siedättää sitä raketin paukkeelle esimerkiksi ääninauhoilla ja muilla äänillä hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta. Hyvin vaikeissa tilanteissa voi konsultoida eläinlääkäriä mahdollisen eläinlääketieteellisen avun saamiseksi.

Raketteja saa ampua uuden vuoden aattona kello 18–02 välisenä aikana, jota ennen koiran kanssa kannattaa tehdä pidemmät ulkoilulenkit. Koiran ulkoiluttamista hihnasta irti on hyvä välttää kaiken varalta koko päivän ajan. Vaikka koira ei muutoin pelkäisi kovia ääniä, voi läheltä ammuttu raketti säikäyttää sen.

Kadonneesta koirasta kannattaa ilmoittaa lähimpänä oleviin löytöeläintarhoihin ja jakaa katoamisilmoitusta sosiaalisessa mediassa. Kuvallinen ilmoitus on aina parempi, jotta eläimen voi tunnistaa helpommin. Hyviä ohjeita kadonneen lemmikin etsintään tarjoaa muun muassa karkurit.fi-sivusto.

Lue myös: Vietä turvallinen loppuvuosi koiran kanssa – nämä ruoat ovat koiralle kiellettyjä

Kommentoi Facebookissa