Juha Kankkunen on ainoa Suomen vuoden urheilijaksi valittu rallikuski

Juha Kankkunen voitti neljä rallin maailmanmestaruutta.

Juha Kankkunen voitti neljä rallin maailmanmestaruutta. (Kuva AOP)

Juha Kankkunen voitti neljä rallin maailmanmestaruutta. Suomalaisista moiseen on yltänyt hänen lisäkseen vain Tommi Mäkinen.

RALLI Suomessa riittää rallilegendoja, mutta vain yksi heistä on valittu vuoden parhaaksi urheilijaksi. Juha Kankkunen sai kunnian 1993 voitettuaan neljännen rallin maailmanmestaruutensa.

Kankkunen on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaista rallikuskeista. Hän ajoi MM-sarjassa tehdasajajana 1985-2002 voittaen neljä maailmanmestaruutta ja 23 osakilpailua. MM-ralleja hän on voittanut neljällä automerkillä.

Kankkunen sai rallikipinän jo pikkulapsena. Jyväskylän suurajoihin hän osallistui ensi kertaa 1979 vain 20-vuotiaana. Vuotta aiemmin hän oli tutustunut managerilegenda Timo Jouhkiin, joka oli noteerannut hänen taitonsa Champion-rallissa.

Jouhkin avulla Kankkunen pääsi urallaan eteenpäin ja lunasti odotukset 1985 voitettuaan Kenian Safari-rallin. Hämmästyttävää oli, että Kankkunen voitti Safarin, todella vaativan kisan, ensi yrittämällään.

– Ajattelin, että jos kymmenen parhaan joukkoon pääsen, niin se olisi hieno saavutus. En tätä meinannut uskoa itsekään, mutta kai se nyt on pakko uskoa, Kankkunen sanoi tuolloin YLE:n haastattelussa.

Samana vuonna Kankkunen voitti Toyotan kalustolla myös Norsunluurannikon rallin. Tie vei seuraavaksi kaudeksi Peugeotin tehdaskuljettajaksi.

Kankkusesta kruunattiin 1986 maailmanmestari. Hän voitti kolme kisaa.

Mestaruus ratkaistiin lopulta kabinetissa, kun Kansainvälinen Autoliitto FISA päätti mitätöidä Sanremo-rallin tulokset MM-pisteistä, koska Kankkusen talli Peugeot oli hylätty siellä väärin perustein. Näin Markku Alen menetti mestaruutensa.

Liian nopeat B-ryhmän autot kiellettiin MM-sarjasta 1986, minkä seurauksena Peugeot vetäytyi sarjasta. Kankkunen siirtyi 1987 Lancialle ja voitti toisen maailmanmestaruutensa. Hän ratkaisi tittelin edukseen kauden päätöskilpailussa Britannian RAC-rallissa ajamalla siellä voittoon.

Kankkunen ajoi seuraavaksi pari kautta Toyotalla, mutta auton kilpailukyky ei riittänyt. Tosin Pariisi-Dakar-rallin voiton hän otti 1988.

Paluu Lancialle toi Kankkuselle kolmannen maailmanmestaruuden 1991. Hän voitti sillä kaudella viisi kisaa.

Kankkusen neljäs maailmanmestaruus toteutui 1993 hänen palattuaan Toyotalle. Hän voitti kauden aikana viisi kisaa.

Kankkunen olisi saattanut voittaa 1995 vielä viidennen maailmanmestaruuden. Tuolloin Toyotan suoritukset kuitenkin mitätöitiin sääntöjen vastaisen turboahtimen takia.

Kankkunen jatkoi MM-sarjassa vielä vuoteen 2002 saakka ajettuaan Toyotalla, Fordilla, Subarulla ja Hyundailla. Viimeiset MM-rallivoittonsa hän saavutti 1999 Subarun ratissa oltuaan ykkönen Argentiinassa ja Jyväskylässä.

Kankkunen oli vuonna 2000 rallin MM-sarjan kaikkien aikojen tilastoykkönen neljällä maailmanmestaruudellaan ja 23 osakilpailuvoitollaan. Sittemmin Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier ovat kirineet hänen ohitseen.

Kankkunen on myöhemmin arvioinut, että olisi voinut jatkaa MM-sarjassa 2000-luvulla ehkä pidempäänkin. Kun ura loppui, tuli tyhjyyden tunne ja alkoholiakin tuli nautittua liikaa. Ongelmista hän pääsi kuitenkin eroon.

Toisista rallilegendoista sanotaan Suomessa, ettei heitä arvosteta tarpeeksi. Kankkusen tapauksessa näin ei ole. Kankkusta todellakin arvostetaan paljon ja ansaitusti.

Eri aikakausien rallikuskien vertailu on vaikeaa, eikä MM-sarjassa ennen kautta 1979 ajettu kuljettajien maailmanmestaruudesta. Timo Mäkinen ja Hannu Mikkolakin olisivat varmasti voineet voittaa neljä maailmanmestaruutta. Kankkusen kanssa mestaruusmäärässä tasoihin on yltänyt Tommi Mäkinen.

Varmasti Kankkunen on Suomen kaikkien aikojen rallikuskeja listattaessa viiden joukossa. Ei olisi vääryys, jos Kankkusen nimeäisi kaikkien aikojen parhaaksikin.

Sen jälkeen, kun Kankkunen kauden 2002 jälkeen lopetti uransa, ei yksikään suomalaisajaja ole voittanut rallin maailmanmestaruutta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Traagisesti kuollut Henri Toivonen oli nopea myös Formula ykkösellä

Kommentoi Facebookissa