Juhlavierailusta tuli painostamisen pelikenttä – Putin uhkaa USA:ta nyt diplomaattien karkotuksilla

Höyrylaivaristeilyllä olleilla Vladimir Putinilla sekä Sauli Niinistöllä on silmiinpistävän hyvä keskusteluyhteys, Venäjän ja USA:n välillä on viileämpää.

Höyrylaivaristeilyllä olleilla Vladimir Putinilla sekä Sauli Niinistöllä on silmiinpistävän hyvä keskusteluyhteys, Venäjän ja USA:n välillä on viileämpää. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia/ Matti Porre)

Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailu Suomessa sai yllättäen kansainvälistä merkitystä.

PRESIDENTTI Venäjän presidentti Vladimir Putinin työvierailu Suomeen sujui ystävällismielisissä merkeissä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti presidentti Putinin vastaan Savonlinnan Punkaharjulla, vierailu juhlisti myös Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä.

Ohjelmassa oli muun muassa höyrylaivaristeily Saimaalla, Savonlinnan kaupungin isännöimät päivälliset Olavinlinnassa ja Pjotr Tšaikovskin Jolanta-oopperan esitys Savonlinnan Oopperajuhlilla. Putin ei yöpynyt Suomessa, vaan poistui hieman keskiyön jälkeen lentokoneellaan Pietariin. Päivän Lehti kirjoitti vierailuohjelmasta tässä.

Viralliset keskustelut käytiin Hotelli Punkaharjulla, jonne Putin saapui odotetusti 40 minuuttia myöhässä. Myös lehdistötilaisuus alkoi myöhässä, ja sen järjestelyissä tapahtui yllättäviä muutoksia. Eikä nyt puhuta ainoastaan turvamiehen vaihtamasta Putinin vesilasista.

Niinistö ja Putin toivat tiedotustilaisuudessa esiin sopuisia välejään ja maiden hyviä suhteita. Itämeren turvallisuudesta presidentit olivat samaa mieltä, Niinistö otti esiin myös ympäristöasiat.

Yleisradio pääsi kysymään sovitun oman kysymyksensä, mutta Helsingin Sanomat ei. Amerikkalaisen tv-kanava CNN:n toimittaja sen sijaan sai kysyä Putinilta kuinka huonoiksi Yhdysvaltain ja Venäjän väliset suhteet voisivat mennä. Yhdysvalloissa valmisteltiin samaan aikaan talouspakotteita vastatoimena epäilyille Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin.

Putinin mukaan oli säälittävää, että suurvaltojen väliset suhteet uhrataan USA:n sisäpoliittisten kiistojen selvittämiseen. Putin jatkoi asiaa seuraavassa vastauksessaan, jossa hän totesi, että kyseessä on yritys laajentaa yhdysvaltalaista lainsäädäntöä muihin maihin ja että ne rikkoisivat kansainvälisiä oikeuksia.

Putin uhkasi Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos maa menisi liian pitkälle. Vastaus sai presidentti Niinistön ilmoittamaan olevansa eri mieltä Putinin kanssa.

– En ole aivan samaa mieltä kanssanne siitä, että kysymys olisi sanktioiden asettamisesta tai Yhdysvaltain lakien soveltamisesta, vaan tässä on taustaksi nimenomaan nimetty nämä epäilyt Yhdysvaltain vaaliprosessissa.

Yhdysvaltain senaatti on nyt hyväksynyt lakiehdotuksen uusista pakotteista Putinin Suomessa lähettämästä viestistä huolimatta. Moscow Times kertoo, että Kommersant-lehti on saanut uutta tietoa lähteistään Venäjän ulkoministeriöstä.

Venäjä aikoisi karkottaa Yhdysvaltain diplomaatteja Venäjältä, jos presidentti Donald Trump ei käytä veto-oikeuttaan ja hyväksyy uudet Venäjä-pakotteet.

Ulkoministeri Sergei Lavrov on Moscow Timesin mukaan tehnyt jo viime vuonna ehdotuksen 31 henkilön karkottamisesta Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystöstä Moskovasta sekä neljän Pietarin pääkonsulaatista. Viime vuonna Barack Obama määräsi vastaavasti 35 venäläistä diplomaattia karkotettavaksi.

Venäjän ulkoministeriö tarkensi tänään uhkaustaan niin, että Yhdysvalloilla tulisi olla lähetystöissään yhtä paljon henkilökuntaa kuin Venäjällä Yhdysvalloissa, eli 455 työntekijää. Lisäksi Venäjä kieltäisi amerikkalaisilta varastotilan sekä Moskovassa olevan loma-asunnon käytön.

Jos Trump käyttää veto-oikeuttaan estääkseen uudet pakotteet, lakiehdotus menisi kuitenkin läpi kahden kolmasosan enemmistön tuella nyt lähes yksimielisenä äänin 98–2 lain puolesta äänestäneessä senaatissa sekä edustajainhuoneessa.

  • Edit 14.45: Tarkennettu Venäjän ulkoministeriön vaatimukset 
Lehdistötilaisuus Punkaharjulla muuttui hieman yllättäen kansainvälisen politiikan pelikentäksi.
Lehdistötilaisuus Punkaharjulla muuttui hieman yllättäen kansainvälisen politiikan pelikentäksi. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia/ Juhani Kandell)

Kommentoi Facebookissa