Kuka toi tulipaikalle puut ja siivosi kansallispuiston vessan? – Kiitä luonto-opasta!

Erä- ja luonto-oppaaksi valmistuvat työstivät Pallaksen maastoon pitkospuita ja kiviportaita.

Erä- ja luonto-oppaaksi valmistuvat työstivät Pallaksen maastoon pitkospuita ja kiviportaita. (Kuva Anne Sulander/ Rinkkaputki.com)

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtavaan koulutukseen on jatkuva haku.

LUONTO Kansallispuistossa pitää liikkua siten, ettei jälkiä käynnistä jää. Tästä poikkeuksena on heinäkuun lopussa valmistuva Pallas-Yllästunturin kansallispuiston oppaiden joukko. Viimeisellä jaksollaan oppaat ovat työstäneen Pyhäjoen luontopolulle Pallaksen maastoon pitkospuita sekä kiviportaita.

Puistomestari Tapani Rauhalan johdolla koulutettuja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto-oppaita on jo iso joukko. Heitä on jo yli viisikymmentä ja tuoreimmat kuusi ovat Ammattiopisto Lappian kanssa yhteistyössä koulutettuja luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoon valmistuneita aikuisia.

Kansallispuisto-oppaiden koulutus kestää kuukauden pidempään kuin muilla ja siihen hakeudutaan jo koulutuksen alussa. Kansallispuistoon liittyvää tietopuolista koulutusta annetaan koko ryhmälle, mutta sertifioiduiksi oppaaksi valmistuvat tekevät kansallispuistossa myös käytännön työtä sekä talvi- että kesäolosuhteissa ja monilla työelämälähtöisillä leireillä ja työsuoritteilla.

Vuosittain koulutukseen otetaan kuusi valintaseulan läpäissyttä oppilasta. Tänä vuonna koulutus on laajentunut kattamaan myös Pyhä-Luoston alueen. Yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa valmistuu myös kaksi uutta Pyhä-Luoston kansallispuisto oppaaksi erikoistunutta erä- ja luonto-opasta.

Tuomas Sallinen on yksi valmistuneista oppaista. Hän kertoo, että vuoden mittaisen koulutuksen aikana on vain vahvistunut halu päästä tekemään työtä luonnon ja retkeilyn parissa. Hän arvostaa saamiansa uusia taitoja kuten perinteisten pitkoksien rakentaminen. Erilaiset retkeilypalveluihin liittyvät huoltotyöt ovat tulleet tutuksi, samoin roskaton retkeily ja säästävä puun käyttö.

– Olen jo pitkään arvostanut Luontopalveluiden tekemää huoltotyötä kansallispuistojen alueilla, ei ole itsestään selvää, että tuvilta ja tulipaikoilta löytyy puuta tai että huussi on siisti ja tyhjennetty. Joku sen työn tekee, ja sitä meidän kaikkien pitäisi arvostaa, kertoo Tuomas.

– Puu tai jätteet eivät kulje tunturiin itsestään. Jokaisella retkeilijällä on myös oma vastuu kannettavanaan puun käytössä ja syntyvien jätteiden minimoimiseksi.

Mistä se jälki sitten jäikään? Siihen voi tutustua Pyhäjoen luontopolulla, missä jälki on nähtävissä. Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon johtava koulutus starttaa vuosittain Muonion Ammattiopistossa. Koulutukseen on jatkuva haku.

Kommentoi Facebookissa