Juhlavuoden teko – Kirjallisuuden tekijöille maksetaan lainauskorvaukset pohjoismaisen tason mukaan

Koulukirjastojen merkitystä lasten lukemiseen innostamisessa korostavat myös asiantuntijat.

Koulukirjastojen merkitystä lasten lukemiseen innostamisessa korostavat myös asiantuntijat. (Kuva Fotolia)

Tekijän saama korvaus maksetaan käytön mukaan, ja se perustuu teosten lainamäärään.

KIRJAT Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt lainauskorvauksia yhteensä lähes 8 miljoonaa euroa yli 7 200 suomalaiselle kirjallisuuden tekijälle. Tänä vuonna lainauskorvauksen määrä on 25 senttiä per laina. Kirjailija saa sadasta kirjastolainasta korvausta noin 25 euroa, kääntäjä noin 12,5 euroa.

Suomessa lainauskorvaus oli pitkään huomattavasti alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen itsenäisyyden juhlavuodeksi eduskunta päätti korottaa määrärahaa tuntuvasti, ja tänä vuonna valtion lainauskorvausmääräraha on vuosikymmenten odotusten jälkeen samalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Lainauskorvausta maksetaan nyt ensimmäistä kertaa myös korkeakoulukirjastojen lainoista.

– Kun kirja ei enää ole uusi, myynti hiipuu. Kirjastoissa kirjan elo jatkuu, ja lainauskorvaukset tekevät siitä merkittävän elämänvaiheen myös kirjailijan kannalta. On hienoa, että korvaukset saatiin vihdoin ankaran uurastuksen myötä pohjoismaiselle tasolle. Tietokirjailijana tuntuu erityisen hienolta, että lainauskorvauksen piirissä ovat nyt myös korkeakoulukirjastot, joissa liikkuu myös suurta yleisöä vähemmän kiinnostava tietokirjallisuus, toteaa tietokirjailija Markus Hotakainen.

Lainauskorvaus on tekijänoikeuskorvaus, jonka Sanasto opetus- ja kulttuuriministeriön valtuuttamana maksaa kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta. Tekijän saama korvaus maksetaan käytön mukaan, ja se perustuu hänen teostensa yhteenlaskettuun lainamäärään. Lainauskorvauksia on maksettu Suomessa vuodesta 2007.

– Lainauskorvauspäivänä kirjailija tajuaa konkreettisesti, että julkisen kirjahumun takana piilee hiljainen joukko. He saapuvat toppahaalareissa ja tuulitakeissa kirjastoon ja haluavat lukea kirjojamme. Heitä on paljon. Heitä varten me kirjoitamme, sanoo puolestaan kirjailija ja runoilija Riina Katajavuori.

Lainauskorvausmääräraha vuonna 2017 on kokonaisuudessaan 14,2 miljoonaa euroa. Siitä Sanaston kautta tekstintekijöille tilitettäväksi tulee noin 80 prosenttia. Koko määrärahaa ei tilitetä heti, vaan osa summasta siirretään odottamaan myöhemmin mukaan liittyviä tekijöitä. Vanhenemisajan täytyttyä määrärahasta jäljellä oleva osuus tilitetään kaikille kyseiseltä vuodelta korvaukseen oikeutetuille lisätilityksinä.

Valtion budjetista rahoitettavaa lainauskorvausta hallinnoi Suomessa Sanaston lisäksi kaksi tekijänoikeusjärjestöä: kuvan osalta korvaukset jakaa Kopiosto ja musiikin osalta Teosto. Korvaukset perustuvat edeltävän vuoden lainaustilastoihin.

Sanasto tilittää lainauskorvauksen lisäksi tekijänoikeuskorvauksia myös muun muassa kirjallisuuden radio- ja tv-käytöstä sekä valtion erikoiskirjasto Celian omakirjalainoista.

Kommentoi Facebookissa