Juicen perikunta ei anna lupaa julkaista Bob Dylan -käännöksiä

Manserockin kantava voima Juice Leskinen soittaa viulua Tampereen Keskustorin suihkulähteellä.

Manserockin kantava voima Juice Leskinen soittaa viulua Tampereen Keskustorin suihkulähteellä. (Kuva Mikko Alatalon arkisto)

Mikko Alatalo muistaa vahakantiset vihot, jotka olivat kannesta kanteen täynnä riimejä.

MUSIIKKI Tämän syksyn sävel on ollut Juice Leskisen sanoittama, lauluntekijän kuolemasta kun on kulunut kymmenen vuotta. Juankoskelta 19. helmikuuta vuonna 1950 alkanut matka päättyi 24. marraskuuta 2006 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa kun sanoittaja, runoilija ja suomen kielen satiirikko kieltäytyi dialyysihoidoista.

Jo lukiovuosinaan Juice Leskinen kirjoitti ahkerasti, vahakantiset vihot toisensa jälkeen alkoivat täyttyä. Juice numeroi kaikki runot täsmällisesti. Nuori lyyrikonalku kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1969, elokuussa hän matkusti ensimmäisen kerran Tampereen tehdaskaupunkiin.

Vuotta myöhemmin Juice hyväksyttiin opiskelemaan Tampereen kieli-instituuttiin diplomikielenkääntäjäksi. Tampereelta löytyi hengenheimolaisia kapakoihin ja kitaransoiton alkeisiin. Yhteisen tuttavan kautta Juice tapasi tiedotusoppia lukevan Mikko Alatalon kahvilassa, sitten kämpällään.

– Muistan ne vahakantiset vihot, jotka olivat kannesta kanteen täynnä runoja. Niissä oli rytmitys ja riimit kohdallaan, monet täysin valmiita tekstejä, sanoo Mikko Alatalo, nykyinen kansanedustaja.

Lähes 700 tekstiä

Vihkoja kertyi kymmenkunta, tekstejä lähes 700 kappaletta vuosilta 1967–1972. Alkuvaiheessa nuori lukiolainen oli saanut selvästi vaikutteita suomalaisilta klassikoilta kuten Eino Leinolta, pikku hiljaa kehittyi oma tyyli. Juice kirjoitti nuoruuden angstilla yhtä hyvin rakkaussuhteistaan kuin ympäröivästä maailmasta. Joulukuussa 1967 kirjoitettu Vapisevatko vihreät baretit? on eittämättä saanut kipinän Vietnamin sodasta.

– Minun mielestäni hän oli ensimmäinen, joka yhdisti jo tuolloin suomalaisen ja angloamerikkalaisen rocklyriikan, Alatalo toteaa.

Mikko kertoo tiedotusopin sijasta päätyneensä oikeastaan opiskelemaan Juice Leskistä. Juice antoi neuvoja tekstien tekemisessä, Mikko opetti kitaransoitossa. Monet Juicen tekstit kuulostivat Bob Dylanilta, ja soinnut olivat samat, joilla pystyi soittamaan Mr. Tambourine Manin.

Juicen tiedetään kääntäneen Bob Dylanin Highway 61 Revisited -albumin kokonaan suomeksi 1970-luvun alussa. Tieto on hieman epätarkka, sillä vahakantisissa vihoissa on käännöksiä jo Dylanin aikaisemmalta albumilta Bringing It All Back Home. Sellaisia ovat muun muassa 115th Dream eli 115. uni sekä Gates of Eden eli Eedenin portit. Dylanin kyseisellä albumilla on myös mainittu Mr. Tambourine Man, jonka sävelkiertoa voi kuulla Juicen kappaleessa Viidestoista yö.

Vain muutamia julkaistu

Juice Leskinen seurasi käännöksissään alkuperäistä tekstiä erittäin tarkasti. Juicen Dylan-suomennoksia on silti julkaistu vain muutama, vaikka käännösluvissa Amerikasta ei ole ollut ongelmia. Vuonna 2000 ilmestyneellä Juicen 50-vuotisjuhlien kunniaksi tehdyllä L-levyllä hän laulaa itse kappaleen Vahdinvaihto, alkuperäisnimeltään se kuuluu Changing of Guards. Antti Heikkisen Risainen elämä -elämäkerrassa on julkaistu Desolation Row -kappaleen käännös nimellä Kansanravintolaan, Maggie´s Farmista tuli En Virtasen firmaan enää töihin mee. Pate Mustajärvelle Juice käänsi Dylanin lauluista Is Your Love in Vain -kappaleen, joka sai nimekseen Joutavat tunteet.

Juice ja Mikko -kiertue vuonna 1975, kaksikko palasi yhteen vielä kolmekymmentä vuotta myöhemmin (Kuva Mikko Alatalon arkisto)
Juice ja Mikko -kiertue vuonna 1975, kaksikko palasi yhteen vielä kolmekymmentä vuotta myöhemmin (Kuva Mikko Alatalon arkisto)

Mikko Alatalo vei Juice Leskisen tapaamaan Harri Rinnettä, joka oli vielä suurempi Dylan-fani kuin Kiimingissä keskikoulussa folk-klubin perustanut Alatalo. Juice Leskinen, Mikko Alatalo ja Harri Rinne olivat pohjana legendaarisen yhtyeen Coitus Intin syntymälle, esikoisalbumi julkaistiin vuonna 1973 Love Recordsin kustantamana. Sen avausraitaan Mikko Alatalo sai oman puumerkkinsä, kun Juice suostui muuttamaan kappaleen Heinolassa jytää nimen muotoon Heinolassa jyrää.

Alatalo oli opettanut Juicelle erityisesti kitaran dim-sointuja, joilla Juice teki kappaleen Per Vers, runoilija. Juice antoi Mikon laulaa sen, kappaleessa tarvitaankin korkealta ja kovaa kulkevaa lauluääntä.

Yhdessä ja erikseen

Juice ja Mikko -albumin jälkeen miesten tiet erosivat, Alatalo siirtyi televisiotöihin ja menestyi muun muassa Syksyn sävelessä. Juice sävelsi 365 kappaletta ja sanoitti kaksisataa enemmän. Runokokoelmia Juice Leskiseltä on ilmestynyt 12. Kaksikko palasi yhteen vielä vuonna 2004 julkaisten Senaattori ja boheemi -albumin sekä seuraavana vuonna livealbumin Klassikoiden ilta. Viimeisen kerran he istuivat yhdessä kolme päivää ennen Juicen kuolemaa.

Tänään Juice Leskisen hautapaasi seisoo Kalevankankaan hautausmaalla. Harri Rinne on muuttanut Hiidenmaalle, Viroon. Mikko Alatalo pääsi jatkoon Tähdet tähdet -ohjelmassa ja aikoo esittää ensi viikonloppuna kappaleen Piano Man. Bob Dylanille myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto. Oscarin hän oli voittanut jo aikaisemmin.

Juicen vahakantiset runovihot ovat hänen muusikkoystävällään, lauluntekijän kerrotaan antaneen ne saatteella, että käyttökelpoiset värssyt voitaisiin vielä käyttää.

Juicen tekijänoikeuksia hallinnoi perikunnan puolesta Bluesway Leskinen Ky. Ilmoituksensa mukaan yhtiö toivoo ja pyrkii edesauttamaan, että Juicen biisi- sekä tekstituotanto eläisi ja elävöittäisi suomalaista kulttuuria ja siirtyisi sukupolvelta toiselle. Juice Leskisen tekijänoikeudet ovat tuottaneet joka vuosi taiteilijan kuoleman jälkeen 150.000–250.000 euroa. Perikunta kävi monta vuotta katkeraa riitaa perinnönjaosta.

Mutta entä ne runot, Bob Dylanin laulujen käännökset? Vahakantiset vihot omistava henkilö pyysi tamperelaista kustantajaa tiedustelemaan tekstien mahdollisesta julkaisemisesta. Pelkona oli, että nyt puolestaan vihot joutuisivat perikunnan riidan keskelle. Mutta omaiset eivät halunneet edes nähdä skannattuja runovihkojen sivuja, mistään raha-asioista ei päästy edes keskustelemaan.

Juicen tyttären Eeva Leskisen viesti oli ytimekäs:

”Perikunta ei anna julkaisulupaa vihkojen sisällölle.”

Tampereen Kalevankankaan hautausmaalta löytää Juhani Juice Leskisen mustan hautapaaden. (Kuva Kari Kallonen)
Tampereen Kalevankankaan hautausmaalta löytää Juhani Juice Leskisen mustan hautapaaden. (Kuva Kari Kallonen)

Kommentoi Facebookissa