Jukka Jalonen valmensi Leijonat taas kerran kultamitaleille – ”Sitkeä joukkue ollaan”

Leijonat juhlii. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jukka Jalonen korostaa Leijonien voittaneen tälläkin kerralla kultamitalinsa tiimityöllä. Yhtään heikkoa lenkkiä ei ollut pelaajistossa eikä valmennuksessa.

JÄÄKIEKKO Suomalaisen jääkiekkoilun kultasormi Jukka Jalonen saavutti jo neljännen arvokisavoittonsa, kun Leijonat kaatoi MM-finaalissa Kanadan jatkoajalla maalein 4-3. Kanadan NHL-ryhmä nousi kolmannen erän lopussa tasoihin kahden maalin tappioasemasta, mutta Sakari Mannisen ylivoimamaali toi jatkoajalla voiton.

– Sitkeä joukkue ollaan. Mun mielestäni me ansaittiin voitto. Jätkiltä löytyi vipua tänään ja hienolta tuntuu, kun päästään jatkoajalle ja voitetaan, Jalonen summasi finaalin.

Jalonen ei kiistänyt, etteikö Kanadan 2-3 -kavennusmaali olisi kismittänyt. Tuomaritoiminta ei mennyt siinä tilanteessa ihan putkeen poikittaisen mailan takia.

– Ajateltiin ensin, että siellä on maali siirtynyt paikaltaan, mutta siinä oli selkeä poikittainen maila, mutta verkko heilui. Tämmöstä tää on. Tuomarit on ihmisiä, mutta ei se silloin kovin hyvältä tuntunut.

Jatkoajalla Leijonat pääsi ylivoimalle. Mannisen maali tuli hyvin suunnitellun kuvion päätteeksi.

– Siinä ei hirveästi ollut, koska kumpikaan ei ottanut riskiä. Siinä ei montaa paikkaa ollut. Tiedettiin, että kun saatiin se 4-3 siihen, niin kerrattiin erätauolla, mitä tehdään ylivoimalla, ja oli ihan satavarma. Ja niin siinä kävikin.

Jalonen korostaa, että valmentaminen on tiimityötä. Yksin hän ei joukkuettaan johda.

– Kaikki on kovan työn takana ja kaiken takana on huippupelaajat ja huippujohtoryhmä. Niin on aina ollutkin, vaikka nimet ja ihmiset on vaihtuneetkin. Erilaisia tarinoita ovat aina. Samalla viivalla ovat aina. Ihan huikeita juttuja.

– Nyt oli enemmänkin kollektiivi. Tosi tasainen joukkue ja huikea joukkue ja johtoryhmä. Mä hoidan oman ruutuni ja kaikki muutkin hoitaa omansa. Meidän vahvuus on se, ettei meillä ollut yhtään heikkoa lenkkiä millään osastolla, hän jatkoi.

Jalonen valmensi Leijonat MM-kultaan jo 2011. Sen jälkeen on tullut nuorten MM-kulta 2016, miesten MM-kulta 2019 sekä olympiakulta 2022.

Miten Jalonen kokee kehittyneensä valmentajana?

– Kyllä tässä varmaan kokemusta, itseluottamusta ja ymmärrystä on tullut, miten ryhmää johdetaan ja niin poispäin. Mutta se on vaan ryhmätyötä tää valmentaminenkin. Tiimi ja miten me peleihin valmistaudutaan. Valmennuksella on jokaiselle osa-alueelle osastonsa ja pelaajat voi keskittyä oleelliseen.

Jalonen korostaa, ettei menestys nouse hänellä päähän.

– Ylpeä pitää olla omasta tekemisestään, että on mukana yhtenä tekijänä, mutta turha tässä on ruveta leijumaan.

Jalonen sai kehut myös kehut Kanadan päävalmentajalta Claude Julienilta. Boston Bruinsin vuonna 2011 Stanley Cup -mestariksi valmentanut Julien uskoo, että Jalonen menestyisi NHL:ssä.

– Olen varma, että hänellä voisi olla hieno ura siellä. Häntä tarkkaillaan koko ajan. Hän on tehnyt hienoa työtä. Voittanut olympiakisat ja MM-kisat. Hänen joukkueensa on pelannut hienosti noissa turnauksissa. Kunniaa hänelle. Hän on hieno valmentaja.

Teksti Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Se on siinä – Leijonille MM-kultaa!

Kommentoi Facebookissa