Julkaisi kantaaottavan rap-albumin – menetti nimensä monikansalliselle levy-yhtiölle

Asa on saanut artistina muun muassa Emma- ja Teosto-palkinnot.

Asa on saanut artistina muun muassa Emma- ja Teosto-palkinnot. (Kuva Pasi Salminen/ Roihis Musica)

Asa esittää artistinimensä Avaimen klassikkoalbumin ”Punainen tiili” Blockfesteillä.

MUSIIKKI Kymmenvuotista taivaltaan juhlistavan kaupunkifestivaali Blockfestin esiintyjäkattaus vahvistuu genren todellisella erikoiskeikalla. Emma– ja Teosto-palkittu Asa saapuu Tampereen ydinkeskustaan esittämään artistinimellä Avain äänittämänsä esikoislevyn Punainen tiili.

Vuonna 2001 julkaistu albumi on kotimaisen rap-musiikin ehdottomia kulmakiviä. Tekstit pureutuivat yhteiskunnallisiin ongelmiin yhdysvaltalaisartistien kopioimisen sijaan, rivien välistä tihkui ketään kumartelematon nuoruuden uhmakkuus. Albumilla vierailivat muun muassa Iso H, Redrama ja Pelle Miljoona. Yllättävää kyllä, levyä ei julkaissut mikään pieni kapinallinen levy-yhtiö, vaan suuri ja monikansallinen Warner.

Albumin tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa itähelsinkiläisen kotikulmista kertova Roihuvuori sekä poikkeuksellisesti kansainvälisellä MTV Nordic -kanavallakin musiikkivideon muodossa pyörinyt Yhdes iltaan.

Avain: Punainen tiili
Avain: Punainen tiili (Warner Music Finland)

Blockfesteilla nähtävän erikoiskeikan aikana vajaan tunnin mittainen pitkäsoitto esitetään alusta loppuun niin, että lavalle astuu myös valtaosa levyn vierailevista laulajista ja räppäreistä.

– Koko urani läpi keikoilla on huudeltu Paranoidina eturivissä Punaista tiiltä. Nyt olen tullut siihen ikään, että uskallan avata vanhan arkun vielä kerran. Ennen kuin laitetaan tuplalukko hommalle ja heitetään avaimet aurinkoon, Asa kommentoi.

Punainen tiili -albumin julkaisun jälkeen Avain irtisanoi sopimuksensa Warner Musicin kanssa, jolloin oikeudet kyseiseen alias-nimeen jäivät levy-yhtiölle. Matti Salo muutti artistinimensä muotoon Asa ja kehitti tyyliään entistä omaleimaisempaan suuntaan niin ilmaisunsa kuin soundinkin kannalta.

Viimeisen kahdentoista vuoden ajan hän on julkaissut monitulkintaisia, suomalaisen musiikkikentän kannalta merkittäviä levykokonaisuuksia. Asan nykyinen levy-yhtiö on oma Roihis Musica, jonka kautta hän julkaisi viime vuonna albumin Avar uus.

  • Päivän Lehden päätoimittajan perheenjäsen toimii Blockfestissa
  • Videolla Asan uutta tuotantoa oleva kappale ”Avar uus” (Roihis Musica)

Kommentoi Facebookissa