Jumalanpalvelukset toimitetaan seurakunnissa toistaiseksi verkossa – ”Säännöksiä on nyt sovellettava”

Vuonna 1969 valmistunut kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko on merkittävä turistikohde.

Vuonna 1969 valmistunut kallioon louhittu Temppeliaukion kirkko on myös merkittävä turistikohde. (Kuva Fotolia)

Kirkot ovat auki yksityistä hiljentymistä varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen.

KORONAVIRUS Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat antaneet seurakunnille ohjeet jumalanpalvelusten järjestämisestä koronavirusepidemian aikana. Piispat ovat yhdessä päättäneet, että jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi kirkoissa sanajumalanpalveluksina niin, että ne välitetään seurakuntalaisille verkon välityksellä.

Kukin seurakunta hoitaa videostriimaukset käytettävissään olevilla keinoilla, ja jumalanpalvelusten seurakunta muodostuu etäyhteyksin osallistuvista seurakuntalaisista.

– Ihmisten huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa päivä päivältä. Kirkon tehtävä tässä tilanteessa on olla ihmisten rinnalla ja välittää uskon ja toivon sanomaa. Vaikeinakin aikoina, ja ennen kaikkea silloin, kirkko jatkaa rukousta kansan ja koko maailman puolesta, piispat sanovat.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat piispojen mukaan kirkon hengellisen elämän sydän, ja kirkkolain mukaan ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin.

– Tässä tartuntatautitilanteessa ja valtioneuvoston päättämien uusien rajoitusten pohjalta on selvää, että säännöksiä on nyt sovellettava ajatellen erityisesti kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä, piispat toteavat kirjeessään.

Piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko on auki hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen vähintään kaksi tuntia. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Piispat korostavat, että kyseessä ei ole yleisötilaisuus.

Piispojen ohjeessa todetaan myös, että kirkolliset toimitukset hoidetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Seurakuntien työntekijät sopivat yhdessä perheiden ja omaisten kanssa kirkollisten toimitusten, kuten kasteen, vihkimisten tai hautajaisten järjestämisestä. Ohjeen mukaisesti kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Hautajaistilaisuuksissa suositaan haudalla tapahtuvaa siunaamista.

Seurakuntien muu normaali viikkotoiminta keskeytetään toistaiseksi. Aina kuin mahdollista, seurakunnat siirtävät toimintaansa verkossa tapahtuvaksi. Piispat kehottavat nyt kaikkia kristittyjä rukoilemaan erityisesti sairaiden ja sairastumista pelkäävien puolesta.

– Kirkossa muistetaan esirukouksessa erityisesti terveydenhoitohenkilökuntaa ja muita kriisin keskellä vastuuta kantavia. Kirkon pysyvänä rukousaiheena on myös tasavallan presidentti, eduskunta ja maan hallitus sekä muut päättäjät. Kirkon esirukous sulkee sisäänsä kaikki maat ja kansat tämän ajankohtaisen globaalin koronatilanteen keskellä.

Kirkko palvelee seurakuntalaisiaan yhteistyössä Yleisradion kanssa sähköisesti radiohartauksien, radio- ja tv-jumalanpalvelusten sekä Pisara-hartausohjelman välityksellä. Muutokset sekä tv- että radiojumalanpalveluksissa ja myös radiohartauksissa ovat mahdollisia. Hartausohjelmia voi seurata myös monilta eri verkkosivuilta.

Lue myös: Suomalaiset haluavat osallistua kasteeseen, häihin ja hautajaisiin – uskon puute suurin syy eroon kirkosta

Kommentoi Facebookissa