PERUSSUOMALAISET Ulkoministeri Timo Soinin ilmoitus vetäytyä puolueen puheenjohtajan toimesta kesän puoluekokouksessa käynnisti perussuomalaisten piirissä ennennäkemättömän puheenjohtajapelin. Soini ehti johtaa puoluetta 20 vuotta ilman varteenotettavia haastajia.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoitti lähtevänsä mukaan puheenjohtajakisaan, sen sijaan sekä puolustusministeri Jussi Niinistö että eduskunnan puhemies Maria Lohela ilmoittivat tukevansa Terhoa. Uupunut työ- ja oikeusministeri Jari Lindström kieltäytyi myös kunniasta toimia puheenjohtajana.
Varapuheenjohtajiksi on ollut tarjolla ehdokkaita Teuvo Hakkaraista myöten, mutta Terhon haastajista varteenotettavimmat ovat olleet kaksi naiskansanedustajaa Leena Meri ja Veera Ruoho. Puolueen maahanmuuttovastaisemmalla siivellä majailevan Jussi Halla-ahon ilmoituksen ehdokkuudesta odotettiin sähköistävän kisan, olihan europarlamentaarikko vihjannut asiasta jo jonkin aikaa.
Halla-ahon ilmoitus kiinnosti median lisäksi kannattajia siinä määrin, että Suomen Uutisten verkkosivut takkusivat pahasti ja tietoliikenneyhteydet katkeilivat klo 13, jolloin tiedote piti julkaista. Tiedote oli lopulta 18 minuutin 18 sekunnin pituinen videoviesti.
– Jos johtoa ei koskaan haasteta, tämä vie tarpeen ja haasteen johdolta kehittyä. En halua, että seuraava puheenjohtaja istuu paikallaan 20 vuotta, Halla-aho sanoi pitkässä perustelussaan.
Hän sanoi olevan myös vaarallista, jos muut kehuvat ja nosti odotetusti esiin maahanmuuton, joka on ollut Halla-ahon mukaan keskeinen tekijä useissa eri vaaleissa monissa muissa maissa. Oman ratkaisunsa Halla-aho sanoi tehneensä jo kauan aikaa sitten.
– En pidä kaikista ihmisistä, mutta Sampo Terhosta pidän vilpittömästi. Emme ole kovin kaukana toisistamme arvomaailmassa.
Halla-aho pitää kuitenkin huonona, että hänen mielestään nyt näyttää siltä, että istuva johto saisi nimittää vallaperijänsä. Siksi hän lähtee puheenjohtajakisaan mukaan.
Timo Soini on toivonut voivansa jatkaa ulkoasiainministerinä hallituskauden loppuun. Terhoa pidetään puheenjohtajakisan ennakkosuosikkina, eikä hänen valintansa vaarantaisi hallitusyhteistyötä.
Paksun nahkan ja kovan pään omien sanojensa mukaan omaava Halla-aho on todennut, että sen paremmin hallituspaikka tai hallituksesta lähtö eivät ole hänelle itseisarvoja. Hän haluaa maahanmuuttolinjansa koko hallituksen linjaksi, ja sen voisi tehdä sekä hallituksen sisältä että oppositiosta.
- Videolla Jussi Halla-ahon ilmoitus ehdokkuudestaan
Kommentoi Facebookissa