Jyväskylässä jännitetään MM-rallin kohtaloa – peruuntuminen olisi massiivinen isku

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä.

Ott Tänak kaasuttelee Jyväskylässä. (Kuva AKK Sports/ Taneli Niinimäki)

Jyväskylän MM-rallin kohtalo ratkeaa heinäkuussa.

RALLI Koronaviruspandemia pitää rallin MM-sarjan pysähdyksissä loppukesälle saakka. Toistaiseksi kaudesta on peruttu kolme kilpailua, mutta lisää peruutuksia on tulossa.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kertoi YLE:lle, etteivät tallit haluaisi kilpailla heinäkuussa Kenian Safari-rallissa. Ilmoitus Safari-rallin perumisesta lienee luvassa piakkoin.

Safari-rallin olisi määrä palata MM-sarjan ohjelmaan heinäkuussa 18 vuoden tauon jälkeen. Koronavirus on levinnyt kuitenkin Afrikkaan, eikä liene todennäköistä, että pandemia olisi Keniassa talttunut vielä heinäkuussakaan.

Safari-ralli oli määrä ajaa 16.-19. heinäkuuta. Sitä ennen tiimien pitäisi tehdä paljon valmisteluita. Todennäköisesti matkustaminen Euroopasta Keniaan on kiellettyä vielä kesälläkin.

Ennen Safari-rallia ohjelmassa olleet Argentiinan, Portugalin ja Sardinian rallit on nekin peruttu. Todennäköisesti niille kisoille ei löydy uutta ajankohtaa, koska syksyllä rallin MM-sarjan ohjelma on hyvin tiivis.

Jyväskylän seudulla jännitetään Suomen MM-rallin kohtaloa. Kilpailu olisi määrä ajaa 6.-9. elokuuta.

Jos koronapandemia hellittäisi Euroopassa heinäkuuhun mennessä, voitaisiin Jyväskylässä ajaa. Jyväskylän jälkeen ohjelmassa olisivat vielä Uuden-Seelannin, Turkin, Saksan, Walesin ja Japanin rallit, joten kausi käsittäisi lopulta yhdeksän kisaa. Ennen koronapandemiaa ehdittiin ajaa Monte Carlon, Ruotsin ja Meksikon MM-rallit.

Jyväskylän MM-rallin peruuntuminen olisi paikalliselle talousalueelle massiivinen takaisku. Onhan MM-ralli Keski-Suomelle taloudellisesti vuoden merkittävin yleisötapahtuma. Koronapandemian aiheuttaman ryöpytyksen jälkeen Jyväskylän seutu saisi MM-rallista talouteensa elintärkeää nostetta.

Tilanne ei ole yksin kiinni Suomesta. Vaikka koronaviruspandemia hellittäisi Suomessa kesällä, ei kilpailun järjestäminen suinkaan olisi varmaa. Mikäli pandemia jylläisi heinäkuun lopulla Keski-Euroopassa ja Britanniassa, olisi selvää, ettei Jyväskylässä ajettaisi.

Jyväskylän MM-ralli ei ole ainoa moottoriurheilun huipputapahtuma, joka Suomessa uhkaa peruuntua. Myös heinäkuun alussa ohjelmassa oleva Kymi Ringin MotoGP-kisaviikonloppu on vaakalaudalla.

Ratamoottoripyörien MM-sarjan olisi tarkoitus palata Suomeen lähes 40 vuoden tauon jälkeen. Sarjassa elätellään vielä toivoa, että kausi voisi alkaa KymiRingillä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Historiaa jo ennen Kekeä – Formula ykkösissä kilpaili suomalaistallikin

Kommentoi Facebookissa