Kahden kilon lohi ja mahdollisia pääsiäisen viinejä

Itse asiassa fileoinnin jälkeen käytetään koko lohi perkeineen.

Lohi on perinteisesti suosittu kala suomalaisessa ruokapöydässä. (Kuva Fotolia)

Kotigokki tietää, että jos kauppa lupaa ilmaisen fileoinnin, tarjous kannattaa ottaa vastaan.

RUOKA Muistan, kun joskus aikoinaan hieman pilailinkin viinisnobien kustannuksella mm. ehdottamalla viinaklubin perustamista. Siitä on jo aikaa, ja nykyään voin enää pilkata itseäni.

Ennen kuin työnnän nokkani viinilasiin haluan kuitenkin kirjoittaa kahden kilon kassilohesta hieman. Ruoka-aineena, minkäänlaista eettistä tai moraalista paatosta en tähän kirjoitukseen tunge.

Kahden kilon lohi

Otsikon kaltainen kala on aika yleinen tarjoustiskeissä. Sen hyvää käyttöä on siis syytä pohtia.

Jos kauppa lupaa ilmaisen fileoinnin, etkä ole suunnitellut kokonaista uunikalaa (tai savustettua), niin tarjous kannattaa ottaa vastaan. Sinänsä esim. suolakuoressa paistettu lohi, nieriä tai siika on aina mainio ruoka, joka sopii kaikille kalaa syöville, ikään katsomatta.

Oletetaan, että nyt on se lohi perkeineen paketissa. Ennen kuin poistut kalatiskiltä, osta vielä reilun 200 gramman pala savustettua lohifileetä, myös kirjolohi käy.

Hanki tillinippu, kermaa, palsternakka, porkkana, muutama yleisperuna ja sipuli.

Ollaan päästy hyvään alkuun.

Kotona voi paloitella fileet ja laittaa niitä pakastepusseihin. Meidän taloudessamme se tarkoittaa kahta annospalaa per pussi.

Jos haluat keittoosi – palaamme asiaan ihan justiinsa – tuoretta kalaa, ota sitä varten fileetä myös talteen. Lisäksi luonnollisesti paistat lohta ruoaksi, mutta se huominen!

Huomenna syömme savulohikeittoa, ja se lähtee näin.

Kermainen savulohikeitto on erittäin hyvää ja myös täyttävää.
Kermainen savulohikeitto on erittäin hyvää ja myös täyttävää. (Kuva Timo Ernamo)

Savulohikeitto

Ainekset kalaliemeen:

Kahden kilon lohen perkeet

palsternakka

porkkana

sipuli

tillinipusta kaikki muut paitsi latvaosat (ne silputaan erikseen ripoteltavaksi lautasille)

1 litra vettä

10–20 maustepippuria

10–20 mustapippuria

(1 valkosipulinkynsi, pari laakerinlehteä – jos haluat)

***

Keitä aineksia kattilassa miedolla lämmöllä noin tunti ja vartti ja siivilöi liemi.

Voit laittaa sen jääkaappiin lepäämään yön yli. Voit myös suoraan panostaa soppaan.

***

Kalaliemi yhdistetään pilkottuihin ja tietysti myös kuorittuihin perunoihin sekä savuloheen.

Tätä keitetään vain noin 10 minuuttia, lisätään purkki (kuohu)kermaa ja keitetään vielä noin 5 minuuttia.

Lautasille ripotellaan annosteltaessa tilliä.

Ennen annostelua tarkistetaan suola. Sitä tuskin tarvitsee lisätä, kaupan savulohessa on riittävästi suolaa tähän ruokaan.

***

Keitto on oikein hyvää.

Taustalta pilkistävän kitaran omistaja on myös näiden viinipullojen haltija.
Taustalta pilkistävän kitaran omistaja on myös näiden viinipullojen haltija. (Kuva Timo Ernamo)

Pääsiäisen viineistä

Kuvan viineistä 19,89 euroa maksava Chateau Fontesteau 2002 voisi olla kiva kaveri vaikka ylikypsälle sianniskalle, kassleriksikin kutsutulle. Ankkakin voisi mennä. Tilaa viinisi nyt, jollei sitä ole lähimyymälässäsi. Kannattaa, tämä viini on hyvä ja kypsä porvoolainen. Ja siinä on vielä vähän vääntöäkin jäljellä. Fiilistely: viinin laatuluokitus on Cru Bourgeois. Luokitus poistui tilallisten älyvapaiden riitojen seurauksena. Voit siis juoda viiniä, jollaisia ei enää tehdä.

Puhtaasi fiilistelymielessä ostaisin verkkokaupasta – jos se lähimyymälän tuotevastaava ei ole hoitanut hommiaan – vuosikerran 1998 Chateau Simardin hintaan 32,99 euroa. Nyt on siirrytty Haut-Médocista Saint-Emilioniin. Sika vaihtuu lampaaseen, ankka jopa kyyhkyyn. Älä mausta lihaa liikaa!

Kuvassa on myös yleislihaviini eli Le Cadran du Chateau Fombrauge 2005, hintaa on 31,99 euroa. Viini on Gran Cru -luokituksen Saint-Emilion. Ja Chateau Lestage Simon 2000 Haut-Médocista, kypsä ja tasapainoinen viini, joka voisi olla hyvä valinta pihvihärälle.

Nämä viinit joudut melko varmasti ostamaan verkkokaupasta, siksi otin asian esille jo nyt. Hyvin ehtii vielä!

Viinit ovat tasapainoisia ja hyvin laadukkaita, juhlapulloja.

Alkossa on Rioja-kampanja pääsiäiseksi, joten sitä puolta on hyvin esillä. Jos törmäät myymälässä Coto de Imaz Gran Reserva 2010:een, osta se heti. 24,50 euroa maksava herkku on tyylistä tykkäävälle loistelias vaihtoehto, myös edellä mainituille ranskalaisille.

***

Sokerina pohjalla kuvassa on vielä portugalilainen Quinta das Setencostas. Hinta on 9,99 euroa, viini käy kaiken punaisen lihan kumppaniksi ja sitä on mukava hörppiä ihan sellaisenaan.

Siinä on tosin ihan normaalin perjantaipullon fiilis.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa