Kahvileipä maistuu suomalaisille – kolme pullaa, leivosta tai viineriä viikossa

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita. (Kuva Leipätiedotus)

Tilastojen mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää viime vuonna yli 40 kiloa henkeä kohden.

LEIPÄ Leipätiedotus ry:n leipomotilaston mukaan kahvileivällä ja konditoriatuotteilla herkuteltiin vuonna 2019 maltillisesti. Suomalaiset syövät keskimäärin 8,5 kiloa kahvileipää vuodessa. Tämä tarkoittaa kolmen pullan, leivoksen tai viinerin nauttimista viikossa.

– Kahvileivän kulutuksessa oli viime vuonna selkeää nousua kotimaisten tuotteiden osalta. Kahvileivästä ja konditoriatuotteista reilu 6 kiloa oli kotimaista tuotantoa, loput 2 kiloa tuontituotteita, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun. Tilastojen mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää viime vuonna noin 41 kg/hlö, mikä tarkoittaa noin 4 viipaletta tuoreleipää tai 11 palaa kuivaleipää päivässä. Tästä määrästä noin 35 kiloa oli kotimaassa leivottua pehmeää leipää.

– Tuonnin kasvusta huolimatta meillä syödään siis edelleen eniten kotimaista leipää. Suomessahan on maailman monipuolisin leipäkulttuuri, jonka ylläpitämisestä voimme kiittää lukuisia leipomoita ympäri maan, Virtanen hehkuttaa.

Lue myös: Ongelmajätettä vai hyvää syötävää? – ”Kauppojen leipähävikki on hyvin harvoin syömäkelvotonta”

Kommentoi Facebookissa