Kaksi kolmesta nuoresta haluaa parantaa maailmaa – ”Selkeitä vähemmistöjä ei kiinnosta ollenkaan”

Vastauksissa korostuu halu tehdä maailmasta parempi paikka oman työn ja uravalintojen kautta. (Kuvituskuva Fotolia)

Nuoria huolestuttavat erityisesti ilmastonmuutos, sodat ja elinkustannusten nousu.

KYSELYTUTKIMUS Kun 16-25-vuotiailta suomalaisnuorilta kysytään, mikä maailman menossa eniten huolestuttaa, kolmen kärki on selvä: ilmastonmuutos, sodat ja hintojen nousu.

Tämä selviää Hämeen ammattikorkeakoulun kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin nuorten ajatuksia isoista, maailmaa liikuttavista teemoista sekä siitä, kuinka motivoituneita nuoret ovat vaikuttamaan asioihin omilla opiskelu- ja uravalinnoillaan.

Nuorten vastauksissa korostuu halu tehdä maailmasta parempi paikka oman työn ja uravalintojen kautta. Lähes 70 prosenttia nuorista pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että pystyy tulevaisuudessa vaikuttamaan maailmaa liikuttaviin isoihin asioihin omassa työssään.

– Nuorten kriisitietoisuus ja kaipuu merkityksellisyyteen ovat olleet nousussa viimeiset kymmenen vuotta, ja esimerkiksi pandemiavuodet ovat nostaneet sitä entisestään. Ilmastonmuutos on ollut nuorten huolena jo pidempään, kun taas sota ja hintojen nousu huolenaiheina nousevat ajankohtaisuudesta, opinto- ja uraohjauksen asiantuntija Jaakko Helander Hämeen ammattikorkeakoulusta sanoo.

– Se, että liki 70 prosenttia haluaa vaikuttaa tulevissa töissään isoihin teemoihin, on merkittävä määrä. Miten hyvin koulutus ja työelämä vastaavat tähän haasteeseen?

Vastaajat pohtivat myös omin sanoin, mitä olisivat valmiita tekemään paremman maailman eteen. Epävarmuus keinoista korostuu avoimissa vastauksissa, mutta vastaajat nimesivät myös pienempiä yksittäisiä tekoja, kuten kulutuksen vähentäminen ja kierrättäminen.

Kun vastausvaihtoehdot annettiin valmiina, suosituimmiksi keinoiksi maailman parantamiseksi nousivat oman hiilijalanjäljen tietoinen pienentäminen arjen teoilla 60,5 prosentilla, omalla työllä vaikuttaminen ja ratkaisujen hakeminen 55,17 prosentilla sekä kriittisyys ja kriittisen ajattelutavan puoltaminen 44 prosentilla. Poliittinen vaikuttaminen ja mielenosoituksiin osallistuminen ovat nuorille selvästi vähemmän merkittäviä keinoja vaikuttaa.

– Suosituimmat keinot lähtevät yksilöstä itsestään, arjen tasolta. Selkeitä vähemmistöjä ovat ne, joita ei kiinnosta vaikuttaminen ollenkaan, ja ne, jotka haluavat vaikuttaa äärimmäisillä keinoilla, kuten kansalaistottelemattomuudella, Helander toteaa.

Kyselyyn vastanneita nuoria pyydettiin myös valitsemaan 1–3 tärkeintä tekijää, jotka vaikuttavat opiskelupaikan valintaan. Suosituimmiksi vastauksiksi nousivat mahdollisuus erikoistua juuri tietylle, minua kiinnostavalle alalle, hyvä palkka ja mahdollisuus käyttää tulevassa työssä luontaisia kykyjä.

Työn sisällön merkityksellisyyttä ja maailmaa parantavia mahdollisuuksia kuvaavat vastausvaihtoehdot ”mahdollisuus kantaa kortensa kekoon” tai ”mahdollisuus tehdä globaalisti merkityksellistä työtä ja vaikuttaa” nousevat tärkeämmiksi kuin esimerkiksi nopea valmistuminen.

Kyselyyn vastasi 600 iältään 16–25-vuotiasta nuorta eri puolilta Suomea. Vastaajista puolet oli naisia ja puolet miehiä. Kyselyn toteutti Crowst Oy heinäkuussa 2023.

Lue myös: Mielenilmaus on jokaisen oikeus – sananvapauteen kuuluu mielipahaakin aiheuttavien viestien esittäminen

Kommentoi Facebookissa