Kala ja sienet ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan – pimenevät illat eivät tunnu yhtään niin synkiltä

Halutessasi voit tarjota kuha-tatti-pinaattipastan lisänä raastettua parmesaania tai muuta vahvaa juustoa.

Halutessasi voit tarjota kuha-tatti-pinaattipastan lisänä raastettua parmesaania tai muuta vahvaa juustoa. (Kuva Pro Kala)

Kalan oma maku on mieto, joten sienillä ateriaan saa taatusti makua.

RUOKA Syyskuussa täytyy jättää kesälle viimein haikeat hyvästit ja toivottaa syksy tervetulleeksi. Vaikka säät saattavat viilentyä, vuodenaika tuo onneksi mukanaan myös ihania sesonkikausia: metsät ovat täynnä sieniä ja eri kalalajejakin on sesongissa useita.

Sienissä oleva umaminen maku tuo ryhtiä kalaruokiin. Kalan oma maku on mieto, joten sienillä ateriaan saa taatusti makua. Jos käytät todella voimakkaan makuisia sieniä, kalaksi kannattaa valita savukala, jotta sienen maku ei täysin peitä kalaa alleen.

Kalaa ja sieniä voi yhdistää monella tapaa. Yksinkertaisimmillaan voit tarjota paistettua kalaa sienikastikkeen kanssa. Sienet sopivat myös uunikalan päälle, kalapastan joukkoon tai kalakeittoon. Pimenevät illat eivät tunnu yhtään niin synkiltä, kun ne ottaa vastaan herkullisen, syksyisen ruoan kanssa.

Makumaailman lisäksi myös sienten ja kalan ravintosisältö tekee niistä täydellistä ruokaa pimenevään vuodenaikaan: molemmissa on D-vitamiinia, jota tarvitsemme ravinnosta yhä enemmän auringonvalon vähentyessä.

Oheiset Pro Kalan ehdottamat ateriat sopivat hyvin kokattavaksi myös lauantaina 4. syyskuuta, jolloin vietetään suomalaisen ruoan päivää. Itse poimitut sienet ja kotimainen kala ovat supisuomalaista ruokaa.

Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita.
Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita. (Kuva Pro Kala)

Sienien alle piilotetut kalafileet

(4:lle)

500 g kalafileitä (ahventa, kuhaa, kirjolohta, silakoita)

1/2 tl suolaa

1 l kantarelleja tai orakkaita tai 2 rasiaa herkkusieniä

1 pieni purjo

2 rkl öljyä

1/2-1 tl suolaa

vähän musta- tai valkopippuria

1-1 1/2 dl silputtua kirveliä tai tilliä

2 dl ruokakermaa

Puhdista sienet ja leikkaa ne paloiksi. Jätä pienet kokonaisiksi. Huuhdo auki viilletty purjo ja leikkaa se viipaleiksi.

Jos sienet ovat hyvin kosteita, paahda niitä pannulla hetken aikaa yksinään, kunnes osa nesteestä on haihtunut. Lisää pannuun sen jälkeen rasva ja purjosilppu ja kuullota noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon puolet yrteistä.

Voitele uunivuoka ja nosta kalafileet pohjalle. Suolaa ja pippuroi. Ripottele päälle loput tillistä tai kirvelistä ja sieni-purjoseos. Liruttele päälle kerma.

Peitä vuoka foliolla tai paistokelmulla ja kypsennä noin 180 asteessa uunin keskiosassa 15-25 minuuttia kalafileiden paksuudesta riippuen. Tarjoa lisäkkeeksi keitettyjä pieniä punajuuria ja etikalla ja sokerilla maustettuja kurkkuviipaleita.

Jos et halua kytkeä uunia päälle, hauduta ruoka miedolla lämmöllä paistinpannussa kannella peitettynä.

Kuha-tatti-pinaattipasta

(3-4:lle)

noin 300 g kuhafileetä

1,5-2 dl pakastettuja tai n. 30 g kuivattuja herkku- tai muita vaaleita tatteja

150 g pakastepinaattia

2 salotti- tai 1 keltasipuli

2-3 valkosipulinkynttä

3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2-3 rkl sitruunamehua

noin 1 dl pastan keitinlientä

0,5-1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

300-400 g nauha- tai kierrepastaa

Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä haaleassa vedessä ainakin puoli tuntia. Purista kevyesti liotusliemi pois ja paloittele sienet. Käytä liotusliemi kastikkeeseen. Silppua sipulit, kuumenna öljy paistokasarissa tai wokissa ja lisää joukkoon sipulit, Kuullota hetki. Lisää jäiset tai liotetut paloitellut tatit kuumaan pannuun. Paista hetken aikaa. Lisää sulanut pinaatti.

Leikkaa kuhasta kahdella viillolla pystyruotorivi pois ja leikkaa fileet poikittain parin cm:n suikaleiksi. Ripottele suikaleille vähän suolaa ja lisää paistokasariin. Kääntele varovasti ja mausta. Kaada joukkoon vähän pastan keitinlientä tai sienien liotuslientä kastikkeeksi. Kalapalojen kypsyminen kestää vain pari minuuttia.

Kaada kypsä valutettu pasta paistokasariin tai kaada pasta ensin lämmitettyyn isoon kulhoon ja sekoita kastike varovasti joukkoon. Muista laittaa pasta kiehumaan ajoissa, sillä kastike kypsyy nopeasti. Halutessasi voit tarjota lisänä raastettua parmesaania tai muuta vahvaa juustoa.

Lisää pestokastike keiton päälle vasta pöydässä joko kattilaan tai lautasille.
Lisää pestokastike keiton päälle vasta pöydässä joko kattilaan tai lautasille. (Kuva Pro Kala)

Tatti-kalakeitto

(4 annosta)

noin 1,2 l sinteistä (ahvenista, kiiskistä ym. onkikaloista, joista sisälmykset ja kidukset poistettu) keitettyä siivilöityä lientä tai kalafondilientä

2 nippusipulia varsineen tai 1 purjo

6-8 (varhais)perunaa

noin 2 dl paloiteltuja herkkutatteja, kantarelleja tai rasia viljeltyjä sieniä

1/2-1 kesäkurpitsa tai 300g pakastevihanneksia

300-400 g ahventa, kirjolohta tai muuta kalaa fileenä

suolaa

mustapippuria

2-3 rkl pestokastiketta

Leikkaa auki viilletty ja huuhdottu purjo renkaiksi tai huuhdo ja viipaloi sipulit varsineen. Kuutioi perunat ja kesäkurpitsa. Puhdista ja paloittele tatit.

Lisää kiehuvaan liemeen sipulit, perunat ja sienet. Kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää kesäkurpitsapalat ja viimeiseksi kalapalat ja sipulinvarsiviipaleet. Hauduta muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Lisää pestokastike keiton päälle vasta pöydässä joko kattilaan tai lautasille. Tarjoa keiton kanssa leipää.

Voit käyttää kalana myös esimerkiksi 100-150 g kylmäsavustettua kirjolohta tai purkillisen valutettuja savu- tai muita muikkuja. Lisää ne valmiiseen keittoon. Myös marinoidut kirjolohisuikaleet sopivat keittoon. Ne kypsyvät 3-4 minuutissa.

Lue myös: Herkkutatilla kuorrutettua lohta – näin arkinen ja tylsäksi käynyt kalaruoka muuttuu juhlaruoaksi

Kommentoi Facebookissa