RUOKA Lähipäivien sääennusteet näyttävät lupaavilta eri puolilla Suomea, ja moni saattaa suunnitella ajanvietteeksi perheen yhteistä retkeä. Retkeä varten kannattaa tutustua alueen luontopolkuihin ja ulkoilualueisiin.
Yksi retken kohokohtia on aina retkieväiden syöminen: eväiden suunnitteluun kannattaa siis myös panostaa. Jos matkan varrella on laavu ja tulentekopaikka, voi ruuan valmistaa myös kesken retken.
Kala on ideaalia nuotiolla tai grillissä valmistettavaksi, koska se kypsyy todella nopeasti. Kulinaristi pakkaakin retkireppuun folionyytit, joiden sisään on laitettu kalaa ja kasviksia: maittava ja terveellinen ateria on valmis vartissa.
Nuotiolla valmistuvaa pikaruokaa ovat puolestaan halstratut silakat, jotka kypsyvät alle viidessä minuutissa.
Ohessa Pro Kala ry:n maistuvia reseptejä!
Halstratut silakat
500–700 g perattuja silakoita
suolaa
rypsiöljyä
Pyyhi peratut silakat puhtaiksi talouspaperilla. Ripottele kaloille suolaa. Voitele silakat ja halsteri rypsiöljyllä. Lado silakat halsteriin vieri viereen. Halstraa avotulella noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes kalat ovat saaneet kauniin värisen pinnan.

Kalaa vihannestaskussa
150 g nahatonta kalafileetä/ruokailija,
esim. ahventa tai kuhaa ruodottomaksi leikattuna
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
50 g voita
1 appelsiini
1 fenkoli
1 pieni kesäkurpitsa
pala purjosipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
Leikkaa appelsiinista neljä siivua, ilman kantapaloja. Leikkaa fenkoli, kurpitsa, ja purjosipuli haluamaasi muotoon. Halkaise tomaatit.
Mausta kalafileet suolla ja pippurilla. Esilämmitä grilli. Revi vahvasta foliosta neljä palaa ja levitä ne työpöydälle. Ripottele hieman oliiviöljyä folion päälle. Levitä sitten vihannekset foliopalojen päälle, jokaiseen nyyttiin saman verran kasviksia. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Asettele kalafileet kasvisten päälle. Laita kalafileiden päälle pari nokaretta pehmeää voita.
Grillaa appelsiinisiivut ja asettele ne kala-vihannesnyyttiin päällimmäiseksi. Sulje kala-vihannestaskut folion avulla, taittaen reunat ylöspäin, jotta nesteet pysyisivät taskussa. Grillaa kala-vihannestaskuja noin 15 minuuttia, ei täydellä teholla. Anna raaka-aineiden vetäytyä taskuissaan pari minuuttia grillaamisen jälkeen.
Lue myös: Viikonloppuna luontoretkelle? – Cowboyn kala ja Kipparin keitto valmistuvat kätevästi etukäteen
Kommentoi Facebookissa