Viikonloppuna luontoretkelle? – Cowboyn kala ja Kipparin keitto valmistuvat kätevästi etukäteen

Hyvä retkieväs on sellainen, joka on helppo ja kevyt pakata mukaan.

Hyvä retkieväs on sellainen, joka on helppo ja kevyt pakata mukaan. (Kuva Pro Kala)

Kuksasta nautittu lämmin kalakeitto nostaa retkielämyksen aivan uudelle tasolle.

RUOKA Pääsiäinen tuo mukanaan pitkän viikonlopun. Sääennusteet näyttävät lupaavilta eri puolilla Suomea, ja moni varmasti suunnittelee ajanvietteeksi perheen yhteistä retkeä. Talven jälkeen heräilevä Suomen luonto tarjoaa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiset puitteet retkeilyyn ja yhdessäoloon ulkona.

Retkeä varten kannattaa tutustua lähialueen luontopolkuihin ja ulkoilualueisiin. Yksi retken kohokohtia on aina retkieväiden syöminen: eväiden suunnitteluun kannattaa siis myös panostaa!

Hyvä retkieväs on sellainen, joka on helppo ja kevyt pakata mukaan. Vaikka monimutkaisia annoksia ei välttämättä saakaan retkelle mukaan, hyvästä mausta ja terveellisestä ruuasta ei tarvitse tinkiä.

Erilaiset täytetyt leivät ja wrapit on kätevä tehdä etukäteen. Ne maistuvat monesti myös kylmänä, joten ei haittaa, vaikka retkipaikalla ei olisi tulentekomahdollisuutta. Jos kaikki valitsevat täytteet oman makunsa mukaan, on herkkuhetki taattu.

Retkellä maistuisi lämmin keitto, mutta kattilan kantaminen ja nuotiolla keiton valmistaminen käy äkkiä liian työlääksi. Se ei silti tarkoita, etteikö suosikkikalakeittoaan voisi nauttia myös luonnon helmassa! Tee keitto kotona valmiiksi ja kaada se termoskannuun. Kuksasta nautittu lämmin kalakeitto nostaa retkielämyksen aivan uudelle tasolle.

Ohessa Pro Kalan maistuvat reseptit!

Cowboyn kalaa

4:lle

400 g ruodottomia kalafileitä (siikaa, haukea, kampelaa)

0,5 tl suolaa0,25 tl mustapipurirouhetta

1 sipuli

1 punainen paprika

1 tlk (400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa

1–2 rkl tomaattipyrettä

1 tlk ruskeita papuja vedessä

(chiliä)

(yrttisuolaa)

(mustapippuria)

Lisäksi

wrapeja, rieskoja tai tacokuoria

rapeaa salaattia suikaleina

tuoretta kurkkua suikaleina

juustoraastetta

Leikkaa ruodottomat kalafileet noin 3 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista nopeasti pannulla lähes kypsiksi (noin pari minuuttia riittää). Nosta kalat pois pannulta.

Silppua tai suikaloi kuorittu sipuli ja siemenistä puhdistettu paprika. Kypsennä pannulla, kunnes kasvissuikaleet pehmenevät. Lisää pannulle tomaattimurska ja pyre. Keitä ilman kantta, kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Valuta paputölkistä liemi pois ja lisää pavut tomaattiseokseen. Mausta seos tarvittaessa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kalapalat seokseen. Sekoita varovasti ja nosta tarjolle.

Laita esim. wrapille salaattia ja kurkkua ja hiukan juustoraastetta. Nosta pari lusikallista kalaseosta päälle, kääräise rullalle tai taittele ja nauti.

Suosikkikalakeittoa voi nauttia myös luonnon helmassa.
Suosikkikalakeittoa voi nauttia myös luonnon helmassa. (Kuva Pro Kala)

Kipparin keitto

3 dl vettä

½ sipuli

muutama maustepippuri

laakerinlehti

1 porkkana

5-6 perunaa

150 g silakkafileitä

1,5 dl maitoa

1 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl pakasteherneitä

5 cm pätkä purjoa

tuoretta tilliä

1 rkl margariinia

1 kalaliemikuutio

(suolaa)

Kuutioi sipuli, porkkana ja perunat ja kaada ne kiehuvaan veteen. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti.Keitä muutama minuutti.

Lisää paloitellut silakkafileet ja maitoon sekoitettu vehnäjauho. Anna hautua hetki. Lisää herneet, purjo ja margariini ja anna vielä hautua muutaman minuutin ajan.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää tarjolle vietäessä tillisilppu.

Lue myös: Keittiömestari paljastaa kesän parhaat kalaherkkureseptinsä – ”Savukalaa ja lehtipinaattia, taivaallista!”

Kommentoi Facebookissa