Kalajoen kesä ei ole kokonaan peruttu – Hiekkasärkät houkuttelee perheitä omatoimimatkoille

Kalajoen kesä on yleisötapahtumien osalta peruttu, mutta puhdas luonto ja vuokrattavat mökit antavat mahdollisuuden viettää perhekeskeistä lomaa.

Kalajoen kesä on yleisötapahtumien osalta peruttu, mutta puhdas luonto ja vuokrattavat mökit antavat mahdollisuuden viettää perhekeskeistä lomaa. (Kuva Anne Anttila)

Festivaalien peruuntuminen merkitsee monelle matkailualan yrittäjälle laihoja aikoja.

MATKAILU Koronaepidemia moukaroi rankasti myös tapahtumajärjestäjien lompakkoa. Hallitus on linjannut, että kaikki yli 500 ihmisen yleisötapahtumat on kesä- ja heinäkuussa kielletty. Loppukesän osalta hallitus tekee päätöksensä kesäkuun alussa.

Tulevan kesän yleisötapahtumia on yksi toisensa jälkeen peruttu tai siirretty uuteen ajankohtaan kaudelle 2021. Tämä merkitsee suomalaiselle kulttuurialalle poikkeuksellisen suurta takaiskua. Toiset puhuvat katastrofista ja miljoonatappioista, mutta odotettavissa on jopa suoranaisia konkursseja.

Myös Kalajoen kesä tulee olemaan erilainen. Kalajoen keskusvaraamon hallintojohtaja Paula Palola sanoo koronan laittaneen luukut kiinni usealta matkailualan palveluyritykseltä myös Hiekkasärkkien alueella.

– Noin 60 prosenttia kauden myynnistä on menetetty. Osa tapahtumista, kuten KalaDogi-koiranäyttely sekä iso BMW-harrastajien vuotuinen Bimmerparty on siirretty suosiolla seuraavaan vuoteen.

– Kuitenkin muutamien tapahtumien kohdalla jäämme odottelemaan hallituksen päätöksiä loppukesän isommista kokoontumisista. Mutta, jos tilanne niin vaatii, niin esimerkiksi BeachFutis, Tractor Pulling ja ExtremeRun tullaan siirtämään vuodella eteenpäin, Paula Palola kertoo.

Vaikka yleisötapahtumien osalta myös Hiekkasärkillä tulee olemaan hiljaista, niin itse kesää ei Kalajoella ole kuitenkaan peruttu.

– Ei todellakaan. Nyt panostamme täysillä tulevaan ja kehittelemme matkailun sekä loma-asuntojen ympärille muuta mukavaa, kuten esimerkiksi luontomatkailua ja etätyömahdollisuuksia. Korona ei ole vienyt puhdasta luontoa eikä omatoimista aktiivisuutta. Niinpä panostamme tulevana kesänä erityisesti perhe- ja lähimatkailuun.

Paulan mukaan Hiekkasärkillä on paljon vuokrattavia mökkejä, joiden ympäriltä avautuvat hienot maisemat ja erinomaiset ulkoilureitistöt.

– Olemme nostaneet hygieniatason äärimmilleen, joten perheet voivat tulla turvallisin mielin harjoittamaan niin sanottua omatoimimatkailua. Oheispalveluista fatbike- ja suplauta-vuokrauspalvelut ovat saatavilla. Ravintolat sen sijaan ovat toistaiseksi kiinni, mutta take away ja catering-palvelut kuitenkin toimivat. Ja tietenkin myös omat eväät ovat sallittuja, joten nyt on mahdollisuus viettää parasta mahdollista laatuaikaa oman perheen kesken.

Kalajoen hiekkasärkillä on ainutlaatuinen historia. Jopa sauvakävelyn kerrotaan olevan kotoisin Kalajoelta, kun hiihtäjä Jussi Kurikkala harjoitteli kesäaikana nousten dyynien rinteitä sauvojen avulla.
Kalajoen hiekkasärkillä on ainutlaatuinen historia. Jopa sauvakävelyn kerrotaan olevan kotoisin Kalajoelta, kun hiihtäjä Jussi Kurikkala harjoitteli kesäaikana nousten dyynien rinteitä sauvojen avulla. (Kuva Anne Anttila)

Koronan vaikutukset ja niiden tuomat tappiot näkyvät myös Oy Summer Fun Ltd:n toimitusjohtajan, Viihdekeskus Merisärkkää pyörittävän Juha Laitalan kassavirrassa.

– Ne rullaavat nyt ihan päinvastaiseen suuntaan. Tapahtumien rakentajan näkökulmasta Kalajoen kesä on vain mukavissa muistoissa. Tappiot tulevat olemaan huomattavat, satoja tuhansia euroja, Juha harmittelee.

Hiekkasärkkien kesätapahtumat on yhdistetty jo vuosikymmenten ajan myös Juha Laitalaan.

– Monenlaisia tapahtumia on tullut matkan varrella järjestettyä. Pääroolissa ovat olleet kuitenkin Merisärkän tanssi-illat. Nyt on viihdekeskus kiinni ja aika näyttää, milloin ovet avautuvat. Myös Kalajoen juhannus on peruttu, samoin kuin Hiekkasärkkä Soi -tapahtuma, Kalajoki Dance, Neljän Tähden ilta, Suurtanssit ja moni moni muu. Olotila on hyvin epätodellinen.

Laitalan listalla on noin kymmenkunta peruuntunutta tapahtumaa ja viikonlopun tanssit päälle.

– Harmittaa ja surettaa, mutta tälle asialle ei nyt kerta kaikkiaan voi mitään. Nyt on vain mietittävä tulevaisuuteen uudet askelmerkit ja nostettava purjeet myötäisimmille tuulille. Onneksi taloudellista puskuria on sen verran, että pääsemme ainakin jonkin matkaa eteenpäin.

– Mutta jälkihoitoa ajatellen olisi toivottavaa, että päättäjät huomioisivat meitä tapahtuman järjestäjiä esimerkiksi arvonlisäveron alennuksella. Suoranaista tukea lienee turha odottaa, mutta tämäkin antaisi jo pientä lisähappea tulevaan.

Lue myös: Täällä keksittiin sauvakävely – Suomen rivieralla viihtyy talvellakin

Kommentoi Facebookissa