Kalaruokia aloittelijalle – uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo valmistettava

Tarjoa Kallen rullat esimerkiksi pinaatilla maustetun perunasoseen ja puolukkahillon kera.

Tarjoa Kallen rullat esimerkiksi pinaatilla maustetun perunasoseen ja puolukkahillon kera. (Kuva Pro Kala)

Aloittelevan kalakokin kannattaa kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa.

RUOKA Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.

Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raaka-aineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.

Suomalaiset voisivat syödä silakkaa enemmän – onhan se todella ekologinen raaka-aine. Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta.

Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa.

Ohessa Pro Kalan kaksi maistuvaa reseptiä.

Kallen rullat

500 g silakkafileitä

suolaa

valkopippuria

Kastike

1 1/2 dl ruoanvalmistusjogurtti

1/2 dl majoneesia

1/2 dl mätitahnaa

Päälle

1/2 dl hapankorppuja jauhettuna

Levitä silakkafileet työpöydälle tai leivinpaperin päälle työpöydälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille kevyesti suolaa ja valkopippuria. Rullaa sitten kalat ja nosta voideltuun uunivuokaan.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja levitä seos rullien päälle. Ripottele pinnalle hapankorppujauhelma ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoa pinaatilla maustetun perunasoseen ja puolukkahillon kera.

Voit myös valmistaa savukalamoussesta helpon alkuruoan.
Voit myös valmistaa savukalamoussesta helpon alkuruoan. (Kuva Pro Kala)

Savukalamousse

200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)

120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)

3 rkl majoneesia

0,5 dl kevätsipulia

2 rkl kapriksenmarjoja

puolikkaan sitruunan mehu

2 rkl tuoretta tilliä

mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.

Lue myös: Sydänystävälle sydänystävällistä kalaa – ruoassa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja

Kommentoi Facebookissa