RUOKA Turhan monella kotikokilla on luulo, että kalaruoan valmistaminen on hankalaa. Kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena.
Aloittelevan kalakokin kannattaa ensin kokeilla reseptejä, joissa käytetään valmiiksi kypsennettyä kalaa, kuten savukalaa. Se on jo itsessään maukas ateria vaikkapa perunoiden kanssa, mutta savukalaa voi käyttää myös raaka-aineena. Siitä saa helposti esimerkiksi uuniperunoille täytteen tai makua kalakeittoon.
Suomalaiset voisivat syödä silakkaa enemmän – onhan se todella ekologinen raaka-aine. Jos silakan makua arastelee, voi silakkafileestä irrottaa nahan. Se lähtee helposti vetämällä irti. Nahaton filee on miedon makuista ja ruodotonta.
Uunissa valmistettavat silakkarullat on helppo ruoka, jonka voi tehdä joko nahallisesta tai nahattomasta silakkafileestä. Makua voi muokata eri mausteita ja kastikkeen raaka-aineita käyttämällä: kokeile joskus laittaa rullien päälle vaikkapa tomaattimurskaa ja yrttejä tai kookosmaitoa ja currytahnaa.
Ohessa Pro Kalan kaksi maistuvaa reseptiä.
Kallen rullat
500 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
Kastike
1 1/2 dl ruoanvalmistusjogurtti
1/2 dl majoneesia
1/2 dl mätitahnaa
Päälle
1/2 dl hapankorppuja jauhettuna
Levitä silakkafileet työpöydälle tai leivinpaperin päälle työpöydälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille kevyesti suolaa ja valkopippuria. Rullaa sitten kalat ja nosta voideltuun uunivuokaan.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja levitä seos rullien päälle. Ripottele pinnalle hapankorppujauhelma ja kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Tarjoa pinaatilla maustetun perunasoseen ja puolukkahillon kera.
Savukalamousse
200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
0,5 dl kevätsipulia
2 rkl kapriksenmarjoja
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)
Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.
Lue myös: Sydänystävälle sydänystävällistä kalaa – ruoassa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja
Kommentoi Facebookissa