Kalevan kisoissa vaihtui suomalaisen keihäänheiton sukupolvi – heikoin mitalitulos 30 vuoteen

Suomalaisen keihäänheiton tulevaisuus on Oliver Helanderin nuorilla hartioilla.

Suomalaisen keihäänheiton tulevaisuus on Oliver Helanderin nuorilla hartioilla. (Kuva AOP)

Ruotsinkielisen urheiluliiton edustaja voitti keihäänheiton Suomen mestaruuden viimeksi sotavuosina.

KALEVAN KISAT Miesten keihäänheitossa on Suomen ruotsinkielisen urheiluliiton edustaja viimeksi ennen tätä vuotta voittanut Suomen mestaruuden vuonna 1943, kun Pölläkkälän Uran kasvatti, maailmanennätysmies Yrjö Nikkanen sotavuosina edusti Kiffeniä eli Kronohagens Idrottsföreningiä.

Nikkanen ei ruotsin kieltä taitanut ja hänen mestaruuttaan voi pitää kuriositeettina, mutta vuosina 1923 ja 1924 Suomen mestaruuden voitti Suomen ruotsinkielisen urheiluliiton kasvattama urheilija. Hän oli Ekenäs Idrottsföreningin Yrjö Ekqvist.

Vuonna 2018 Jyväskylässä Kalevan kisoissa Suomen mestariksi heitti Idrottsförening Raseborgin 21-vuotias Oliver Helander. Yrjö Ekqvist ja Oliver Helander ovat saman seuran kasvatteja, sillä IF Raseborg on syntynyt seurafuusiosta ja yksi sen alajaostoista yhä edelleen on Ekenäs Idrottsförening.

Oliver Helanderin kultamitalia osattiin alkukesän perusteella odottaa, mutta yllätyksen järjesti hänen seuratoverinsa Teo Takala, joka kiskaisi uuden ennätyksensä 76,94 ja palkittiin pronssimitalilla.

Glenn Lignellin valmentama Helander heitti viidesti yli 80 metrin, mutta astui neljännen kierroksen 82-metrisen ja viidennen kierroksen 83-metrisen heittonsa yli. Hänen pisin hyväksytty heittonsa jokseenkin tyynessä säässä kantoi 81,26.

Hopeamitalilla palkittiin Limingan Niitto-Miesten Toni Keränen, joka kolme vuotta sitten heitti 700-grammaista keihästä poikien maailmanennätyksen, mutta on kärsinyt loukkaantumisista. Keränen ylitti aiemman ennätyksensä jo karsinnassa ja uudelleen finaalissa kahdestikin. Uusi ennätys kirjataan 78,86.

Joensuun Katajan Lassi Etelätalo oli neljäs viimeisen kierroksen voimaheitollaan 75,77. Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela ja Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Jani Kiiskilä tempaisivat kesän pisimmät heittonsa 75,28 ja 74,40 sijoittuen viidenneksi ja kuudenneksi.

Seitsemäs oli Kuopion Reippaan Taneli Juutinen ja kahdeksas Kankaanpään seudun Leiskun 18-vuotias Teemu Narvi. Yksikään finaalin heittäjistä ei jäänyt alle 70 metrin. Toisaalta pronssimitalia ei ole 30 vuoteen saatu keihäänheitossa yhtä vaatimattomalla tuloksella.

Vuoden 2018 Kalevan kisojen finaali tulee jäämään sukupolvenvaihdokseksi suomalaisen keihäänheiton historiaan. Tero Pitkämäki keskeytti kautensa leikkausta odotellessa, ja myös Antti Ruuskanen jätti kisan väliin. Kymmenestä finaalissa kilpailleesta heittäjästä kahdeksan on vielä enintään 24-vuotiaita nuorukaisia, mestari Helander 21-vuotias ja hopeamitalimies Keränen 20-vuotias.

  • Lähde Suomen Urheiluliitto

Lue myös: Tero Pitkämäki ei heitä EM-kisoissa – polven eturistiside operoidaan elokuussa

Kommentoi Facebookissa