Kalle Rovanperä antoi hurjan näytön vauhdistaan

Ralliautoilun megalupaus Kalle Rovanperä kilpailee Toyotalla

Ralliautoilun megalupaus Kalle Rovanperä kilpailee Toyotalla. (Kuva AOP)

Kalle Rovanperä olisi saattanut voittaa Viron rallin, ellei olisi kokenut rengasrikkoa ja saanut aikasakkoa.

RALLI Rallin MM-sarja palasi tositoimiin puolen vuoden tauon jälkeen, kun Viro kykeni järjestämään MM-osakilpailun koronapandemiasta huolimatta. Viron eteläosassa ajettu kilpailu onnistuikin järjestelyiltään olosuhteisiin nähden hyvin.

Hallitseva maailmanmestari Ott Tänak huudatti kotiyleisöään ajamalla historian ensimmäisen Viron MM-rallin voittoon. Tänak hallitsi kisaa lähes alusta saakka ja vältti suuremmat virheet.

Viime vuonna Tänak voitti maailmanmestaruuden Toyotalla. Täksi kaudeksi hän siirtyi Hyundaille, jonka ratissa otti nyt ensimmäisen voittonsa.

– Olen iloinen voitettuani ensimmäistä kertaa Hyundailla. Olemme tehneet niin kovasti töitä. Tarkoitin tiimin tehneen niin paljon töitä, itsehän istuin vain sohvalla kotona! Mahtava fiilis, ja ensimmäisen Viron MM-rallin voitto tulee minulle, joten olen iloinen, Tänak hehkutti WRC:n haastattelussa.

Craig Breen varmisti Hyundaille kaksoisvoiton. Kolmoisvoitto olisi todennäköisesti tullut, ellei Thierry Neuville olisi mokannut kisaansa vaurioitettuaan autoaan.

Toyotan kuskeista Sebastien Ogier oli kolmas, Elfyn Evans neljäs ja Kalle Rovanperä viides. Sijoituksista huolimatta ei ollut epäselvää, kuka Toyotan kuskeista oli nopein. Rovanperä ajoi häikäisevän hyvin.

Kisan päättäneellä supererikoiskokeella Rovanperä tykitti ylivoimaisen voiton pätkällä päihittäen toiseksi sijoittuneen Elfyn Evansin 5,1 sekunnilla. Pätkän voitto toi Rovanperälle viisi ylimääräistä MM-pistettä.

Juttuvinkki: Traagisesti kuollut Henri Toivonen oli nopea myös Formula ykkösellä

Rovanperä, 19, olisi voinut haastaa Tänakin voittotaistelussa, ellei rengasrikko olisi pilannut hänen kisaansa lauantaina. Lisäksi Rovanperä sai lauantai-iltana vielä minuutin aikasakon otettuaan jäähdytinsuojan pois paikassa, missä toimenpide ei ollut sallittu.

– Tämä oli todella mukava viikonloppu. Täydellistä ajamista minulta. En tee virheitä, mutta olimme epäonnekkaita joidenkin asioiden suhteen, Rovanperä sanoi WRC:n mukaan.

Ilman aikasakkoaan Rovanperä olisi sijoittunut toiseksi. Hän hävisi voittaja Tänakille minuutin ja 18 sekuntia.

Rovanperä joka tapauksessa osoitti kuuluvansa jo MM-sarjan eliittiin. Ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto voi tulla hänelle jo hyvinkin pian.

Fordin kalustolla kilpaileva M-Sport on ajautunut talousvaikeuksiin. Tämä näkyy auton kehityksessä.

M-Sportin kuskeista Teemu Suninen oli Viron rallissa kuudes ja Esapekka Lappi seitsemäs. Heillä ei ollut mitään jakoa Hyundain eikä Toyotan vauhtiin.

MM-sarjan kaudesta on ajettu nyt neljä kilpailua. Ogier johtaa sarjaa yhdeksän pisteen erolla toisena olevaan Evansiin. Kolmantena oleva Tänak on jäänyt Ogierista 13 ja neljäntenä oleva Rovanperä 24 pistettä.

Kaudesta on ajamatta kolme kisaa, Turkin, Italian ja Belgian rallit. Seuraavaksi ajetaan Turkissa lomakaupunki Marmariksen seudulla 18.-20. syyskuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja jälleen pahoissa vaikeuksissa – jääkö mestaruus jakamatta?

Kommentoi Facebookissa