Kanada toivoo KHL-pelaajiensa poistuvan Venäjältä heti

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

Kanada ja Yhdysvallat toivovat kansalaistensa poistuvan Venäjältä mahdollisimman pikaisesti. Kanadan ulkoministeriö vetoaa erikseen myös Venäjällä ja Valko-Venäjällä pelaaviin kanadalaisiin jääkiekkoilijoihin.

JÄÄKIEKKO Kanada sekä Yhdysvallat julkaisivat tiistaina tiedotteen, jossa kehottavat kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi. Syynä on Venäjän osittainen liikekannallepano sekä Ukrainan sodan kärjistyminen.

Kaupalliset lentoyhteydet saattavat loppua Venäjältä kokonaan. Siksi maasta kannattaa poistua niin pian kuin mahdollista.

Venäjällä on osittaisen liikekannallepanon myötä levotonta. Sotatilaan maata ei ole vielä julistettu, mutta sekin on mahdollista, jos Ukrainan sota kärjistyy. Venäjä saattaa myös sulkea kaikki rajansa.

Yhdysvaltain ja Kanadan maasta poistumiskehotuksen myötä katseet kohdistuvat erityisesti jääkiekon KHL-liigaan sekä Venäjän koripallosarjoihin. KHL:ssä pelaa peräti 48 kanadalaista ja 14 yhdysvaltalaista.

Mikäli pohjoisamerikkalaiset KHL-pelaajat poistuvat Venäjältä, joutunee Moskovassa operoiva kiinalainen KHL-joukkue Red Star Kunlun lopettamaan toimintansa. Sen lähes kaikki pelaajat ovat pohjoisamerikkalaisia.

Kanadan ulkoministeriön tiedottaja Adrien Blanchard kommentoi tiedotteessa, että Kanadan kyky tarjota konsulaattipalveluja saattaa olla jatkossa hyvin rajoitettua. Hän korostikin, että Venäjältä kannattaisi poistua heti.

Samalla Blanchard lähetti viestin suoraan Venäjällä ja Valko-Venäjällä pelaaville ammattilaisurheilijoille. Hän korosti Kanadan vaalivan arvoja, joita ovat demokratia, vapaus ja ihmisoikeudet. Blanchardin mukaan Venäjällä ja Valko-Venäjällä pelaavien urheilijoiden tulisikin perustella ratkaisuaan kanadalaisille.

Venäjän miesten ja naisten koripallosarjoissa pelaa useita yhdysvaltalaisia. Venäjän pääsarja menettäisi valtaosan parhaista pelaajistaan.

Suomi ei ole vielä kehottanut kansalaisiaan poistumaan Venäjältä, vaikka matkustamista maahan ei suositellakaan. Tilanne voi kuitenkin pian muuttua.

Suomalaisista urheiluammattilaisista Venäjällä pelaavat jääkiekkoilija Teemu Pulkkinen, jääpalloilija Tuomas Määttä sekä lentopalloilija Lauri Kerminen. He päättivät jatkaa uraansa Venäjällä rahakkaan sopimuksen takia, vaikka Ukrainan tapahtumista heillä kaikilla oli varmasti selkeä käsitys.

Tämä kolmikko on saanut sosiaalisessa mediassa runsaasti rapaa niskoilleen. He päättivät pelata Venäjällä, vaikka samaan aikaan Venäjä tapaa siviilejä Ukrainassa raakalaismaisilla sotatoimillaan.

Päätöksellään suomalaiskolmikko on epäsuorasti mukana Putinin hallinnon sisäisessä propagandassa. Venäjällä luodaan urheilun kautta kuvaa, että kaikki olisi yhteiskunnassa kunnossa, kun ulkomaalaisia urheilijoita harjoittaa maassa yhä ammattiaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Venäjän urheilu epävarmuuden keskellä – suomalaiskolmikolla riittää jännitettävää

Kommentoi Facebookissa