Kansainvälinen hiihtoliitto valittaa Therese Johaugin dopingtuomiosta

Norjalaiset kikkailivat hiihtokuningattarelleen Therese Johaugille tuomion, joka mahdollistaisi osallistumisen olympialaisiin.

Norjalaiset kikkailivat hiihtokuningattarelleen Therese Johaugille tuomion, joka mahdollistaisi osallistumisen olympialaisiin. (Kuva Slawek)

Norjalaishiihtäjän pääseminen seuraaviin talviolympialaisiin ei ole vielä varma.

URHEILU Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti olla valittamatta norjalaisten hiihtotähdelleen Therese Johaugille langettamasta poikkeuksellisesta 13 kuukauden dopingtuomiosta. Sen sijaan Kansainvälinen hiihtoliitto FIS valittaa asiasta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Johaug sai tuomion klosteboli-nimisestä anabolisesta steroidista. Hän selitti käryn johtuneen palaneisiin huuliin käyttämästään Trofodermin-voiteesta. FIS ei pitänyt dopingia tahallisena.

– Kuitenkin FIS:n dopingpaneeli pitää rangaistusta lievänä ja asteikon alareunassa olevana. Siinä ei otettu tarpeeksi huomioon, että urheilija Therese Johaug jätti huomioimatta pakkaukseen painetun punaisen dopingvaroituksen, vaikka voide oli hänelle ennestään tuntematon ja se oli ostettu vieraasta maasta.

Normaali tuomio tahattomasta dopingrikkeestä olisi kaksi vuotta, mutta erikoinen tuomion pituus mahdollistaisi Johaugin osallistumisen Pyeongchangin talviolympialaisiin vuonna 2018.

Sen sijaan Euroopan jalkapalloliiton Uefan kurinpitoelin pitää Suomen maajoukkuejalkapalloilija Roman Eremenkolle langetetun kahden vuoden pelikiellon voimassa. Venäjällä pelannut Eremenko sai pitkän pelikiellon, kun hänen viime syyskuussa Mestarien liigan yhteydessä antamasta näytteestä löytyi kokaiinia ja sen aineenvaihduntatuotteita.

Eremenko pääsee kentälle seuraavan kerran vasta syksyllä 2018, mutta myös hän voi valittaa dopingtuomiostaan urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

Kommentoi Facebookissa