Sauli Niinistö ja Kersti Kaljulaid – ”Suomi ja Viro ovat kuin veli ja sisko”

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ottivat Presidentinlinnan pihalla vastaan Viron presidentti Kersti Kaljulaidin.

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ottivat Presidentinlinnan pihalla vastaan Viron presidentti Kersti Kaljulaidin. (Kuva Matti Porre/TPK)

Viron presidentti on ensimmäisellä virallisella valtiovierailulla Suomessa.

PRESIDENTTI Viron presidentti Kersti Kaljulaid on puolisonsa Georgi-Rene Maksimovskin kanssa valtiovierailulla Suomessa 7.–8. maaliskuuta 2017. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat Viron presidenttiparin vastaan Presidentinlinnan edustalla vastaanottoseremonioissa.

Presidentit keskustelivat Suomen ja Viron suhteista, kuten taloudellisesta yhteistyöstä sekä ICT- ja opetusalojen yhteistyöstä. Lisäksi esillä olivat Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuustilanne sekä ajankohtaiset EU-asiat.

Niinistö toivoi Euroopan unionin lähtevän taas uuteen nousuun, kun Viro ottaa vastaan Euroopan neuvoston kiertävän puheenjohtajuuden heinäkuussa.

– Euroopan unioni on tärkeämpi pienille kuin suurille maille, presidentti Sauli Niinistö arveli.

Presidentit ottivat esille myös suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin. Kaljulaid tapasi Münchenin turvallisuuskokouksessa USA:n varapresidentti Mike Pencen ja Niinistö puolustusministeri James Mattisin.

– Kuulimme monien sanovan, että muutoksia ei ole tulossa.

Molemmat peräänkuuluttivat monikansallista yhteistyötä ja totesivat Suomen ja Viron suhteiden olevan kuin ”veljellä ja sisarella”.

Presidentti Kaljulaid tapaa myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan sekä pääministeri Juha Sipilän. Hän osallistuu lisäksi Suomen ja Viron yritysyhteistyötä koskevaan seminaariin, ohjelmaan sisältyy myös tutustumista suomalaiseen koulutukseen.

Kaljulaidin mukana Suomessa vierailevat opetus- ja tiedeministeri Mailis Reps sekä yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministeri Urve Palo. Lisäksi matkassa on noin 50 hengen yritysvaltuuskunta.

Presidentti Kaljulaid vieraili Suomessa ensimmäisen kerran lokakuussa 2016. Työvierailu oli hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä. Presidentti Niinistö oli valtiovierailulla Virossa viimeksi toukokuussa 2016.

Kommentoi Facebookissa