Kansainvälinen yhteisö tuomitsee kaasuiskut – ”Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita ja useita kertoja”

Doumasta nousee savupilviä sen jälkeen, kun Syyrian hallitus iski kapinalliskaupunkiin.

Doumasta nousee savupilviä sen jälkeen, kun Syyrian hallitus iski kapinalliskaupunkiin. (Kuva AOP)

Presidentti Niinistö toteaa viime päivien uutisten Syyriasta olleen jälleen järkyttäviä.

KAASUISKU Syyria tuhosi virallisesti kemialliset aseensa jo vuonna 2013, mutta sisällissodan keskellä olevasta maata kantautuu säännöllisesti syytöksiä kemiallisten aseiden käytöstä. Viikonvaihteessa raportoitiin kapinallisten hallussa olevaan Douman kaupunkiin tehdystä kaasuiskusta.

Kansainväliset kuvatoimistot ovat toimittaneet järkyttäviä kuvia kuolleista aikuisista ja lapsista. White Helmets -pelastusjärjestön johtaja Raed al-Saleh sanoo 70 ihmisen tukehtuneen kuoliaaksi, ja vielä useammilla oli erilaisia oireita.

– Syyriassa on käytetty kemiallisia aseita ja useita kertoja, vahvistaa Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen STT:lle.

Syytökset ovat kohdistuneet Syyrian hallintoon ja presidentti Bashar al-Assadiin. Sen sijaan presidentti al-Assadin liittolainen Venäjä kiistää, että minkäänlaista kaasuiskua oli nyt edes tehty ja lupaa asiantuntijoidensa pystyvän todistamaan syytökset perusteettomiksi.

Viimeksi iskun tuomitsi Saksa, joka totesi lausunnossaan todisteiden viittaavan nimenomaan al-Assadiin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tuomitsi tänään iskun, mutta ei kohdistanut syytöksiä ketään vastaan.

– Viime päivien uutiset Syyriasta ovat jälleen olleet järkyttäviä. Itä-Ghoutassa on kuollut kymmeniä viattomia uhreja mitä ilmeisimmin kemiallisella aseella tehdyssä iskussa. Suomi tuomitsee jyrkästi kemiallisten aseiden käytön kaikissa tilanteissa.

Niinistö toteaa, että Syyrian pitkään jatkunut sota on aiheuttanut valtavaa inhimillistä kärsimystä. Viime päivien kehitys uhkaa vaarantaa vakavasti myös kansainvälistä rauhantilaa.

– Osapuolten on tärkeää selvittää viikonlopun tapahtumat pikaisesti perin pohjin. Neuvotteluratkaisu on ainoa tie tilanteen pysyvään rauhoittamiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat vakuuttaneet tekevänsä vahvan ”yhteisen vastauksen” kaasuiskulle. Kumpikaan maa ei kuitenkaan sano olevansa vastuussa, kun Syyrian hallituksen lentotukikohtaan iskettiin aamuyöllä.

Syyrian valtion tietotoimisto ilmoittaakin israelilaiskoneiden tehneen ohjusiskun Tayfurin lentotukikohtaan Libanonin puolelta. Iskussa kuolleiden joukossa olisi myös iranilaisia sotilaita. Israel ei ole kommentoinut väitettä.

Kommentoi Facebookissa