Kaoottinen rallikausi päättyi – Sebastien Ogier palasi maailmanmestariksi

Sebastien Ogier voitti koronakaudella 2020 rallin maailmanmestaruuden

Sebastien Ogier voitti koronakaudella 2020 rallin maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Sebastien Ogier voitti Monzan rallin ja saavutti jo seitsemännen rallin maailmanmestaruutensa. Esapekka Lappi oli parhaana suomalaisena Monzassa neljäs.

RALLI Rallin MM-sarjan poikkeuksellinen kausi 2020 saatiin päätökseen sunnuntaina, kun todella haasteellisissa talvisissa olosuhteissa ajettu Italian Monzan ralli päättyi. Koronapandemian takia kausi käsitti vain seitsemän kilpailua, mikä oli minimäärä sille, että mestaruus voitaisiin jakaa.

Maailmanmestaruuden voitti tuttu mies. Toyotalla kilpaileva ranskalaisajaja Sebastien Ogier saavutti jo uransa seitsemännen maailmanmestaruuden voitettuaan Monzan rallin.

Käytännössä mestaruus ratkesi jo lauantaina, kun kauden merkittävä yllättäjä Elfyn Evans tunaroi mahdollisuutensa ulosajoon. Ogierin haaste helpottui sen jälkeen huomattavasti. Hänen oli sijoituttava kolmen joukkoon, mutta Ogier varmisti mestaruutensa tyylillä voitettuaan kilpailun.

Ogier on voittanut maailmanmestaruuksia kolmella eri automerkillä. 2013-2016 hän voitti neljä perättäistä mestaruutta Volkswagenilla. 2017 ja 2018 hän voitti mestaruuden Fordilla.

Monzan MM-rallissa toiseksi ajoi viime vuoden maailmanmestari Ott Tänak. Hän voitti mestaruutensa Toyotalla, mutta siirtyi täksi kaudeksi Hyundaille.

Juttuvinkki: Traagisesti kuollut Henri Toivonen oli nopea myös Formula ykkösellä

Evans sijoittui MM-sarjan loppupisteissä toiseksi. Tänäk oli kolmas.

Hyundain Dani Sordo ajoi Monzassa kolmanneksi. Fordin Esapekka Lappi sijoittui neljänneksi ja Toyotan Kalle Rovanperä viidenneksi. Ensimmäisen kautensa WRC:n pääluokassa kisannut Rovanperä oli parhaana suomalaisena MM-sarjan viides.

Lappi ajoi Monzassa talvisissa ja haastavissa olosuhteissa hienosti, mutta ensi kauden suhteen se ei häntä auttanut ainakaan toistaiseksi. WRC:n haastattelussa hän totesi, ettei hänellä ole ensi kaudeksi tallipaikkaa rallin MM-sarjaan.

Rovanperä on toistaiseksi ainoa MM-sarjaan ensi kaudeksi vahvistettu suomalaisajaja. Hän jatkaa uraansa Toyotalla.

Kaoottinen kausi 2020 on nyt ohitse. Koronapandemia keskeytti kauden viime maaliskuussa kolmen osakilpailun jälkeen viideksi kuukaudeksi. Loppuvuodesta saatiin ajettua Viron, Turkin, Sardinian ja Monzan rallit.

Kausi 2021 on määrä aloittaa Etelä-Ranskassa Monte Carlo-rallilla 21.-24. tammikuuta. Tosin koronapandemian takia tilanne on alkuvuoden osalta hyvin epävarma, eikä olisi yllättävää, jos perinteikäs Monte jouduttaisiin perumaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rallin MM-sarja pelastuu – hybridit pieni investointi

Kommentoi Facebookissa