Karhuveistäjät tarttuivat vaativaan haasteeseen – liikkeen kuvaamiseen

Igor Kyllisen hiipivä karhu etenee hiljaa. Korvat ovat luimussa, askelten jäljet ovat juuri painuneet maahan.

Igor Kyllisen hiipivä karhu etenee hiljaa. Korvat ovat luimussa, askelten jäljet ovat juuri painuneet maahan. (Kuva Riitta-Johanna Laitinen/ MSL)

Karhufestivaaleilla puunveistäjät ovat kiinnostuneet toistensa työstä ja myös haluavat oppia toisiltaan.

KARHUVEISTOKSET Viikonvaihteessa Ilomantsissa järjestetyillä Karhufestivaaleilla toteutettiin kovatasoinen karhunveiston mestaruuskilpailu. Sen teemana oli GoBearGo, suomeksi pilke silmäkulmassa KouKarhuKou.

Teema haastoi veistäjät kuvaamaan liikettä ja toimintaa. Moni kilpailija sanoi aihetta vaativaksi, ja näin myös tuomaristo sen koki.

– Vaikka teoksen aihe liittyisi liikkeellä oloon, on vaikea saada liike näkyviin taiteellisessa ilmaisussa, totesi tuomariston puheenjohtaja Minna Tuuva.

Tuomaristo antoi kiitosta kilpailun korkeasta tasosta ja veistäjien antaumuksellisuudesta. Kyseessä ei ollut irvistelemällä käyty kilpailu vastustajia vastaan, vaan ikään kuin yhden joukkueen korkeatasoinen suoritus. Puunveistäjät ovat kiinnostuneet toistensa työstä ja myös haluavat oppia toisiltaan.

Sankat seuraajajoukot saanut kilpailu veti myös lapsiyleisöä. Tuomaristo totesikin, että ihmisten keskelle levittäytyvä vuotuinen veistotapahtuma toimii kuin veistäjien antamana taidekasvatuksena. Kuudetta kertaa järjestetty festivaali rikkoi aiemmat kävijäennätykset. Samaan aikaan Ilomantsissa järjestettyjen Villiruokafestareiden kanssa yhteinen kävijämäärä rikkoi 10 000 kävijän rajan.

Kaksipäiväinen mestaruuskilpailu veti 34 osallistujaa, ja lauantaina käydyssä pikaveistokisassa osallistujia oli 26. Suomen lisäksi kilpailijoita oli Virosta, Venäjältä ja USA:sta.

Markku Tuomisen voittajateoksessa on hauska ja rohkea idea, joka toimii monella tasolla.
Markku Tuomisen voittajateoksessa on hauska ja rohkea idea, joka toimii monella tasolla. (Kuva Riitta-Johanna Laitinen/ MSL)

Mestaruuskilpailun voiton vei nurmijärveläinen Markku Tuominen. Ilomantsin Urjeilijat -nimisessä teoksessa karhu voimailee pentujensa kanssa. Ilomantsissa syntyy enemmän karhunpentuja kuin vauvoja, oli teoksen humoristinen viesti, joka yhtyi hauskasti sen teknisesti hallittuun toteutukseen.

Toiseksi tuli oululaisen, venäläissyntyisen Igor Kyllisen teos Go Bear Go, jossa karhu hiipii korvat luimussa. Hidas liike on vangittu taitavasti yksinkertaisen tyylikkääseen veistokseen. Kolmanneksi tuli moottorisahaveiston grand-old-man Erkki Rytkönen Iisalmesta teknistä taitoa vaatineella veistoksellaan Keinu lapseni, keinu.

Yleisö valitsi mestaruuskilpailun suosikikseen Timo Nevalaisen veistoksen Vaarattomat toisilleen. Teoksessa marjastava mummo ja karhut liikkuvat metsässä sulassa sovussa liki toisiaan.

Maaseudun Sivistysliiton Karhufestivaaleille Ilomantsissa on luvassa jatkoa, 13.–15.8.2020 vietettävien festivaalien veistokilpailussa veistosten pintakäsittelyä ei haluta millään tavoin rajoittaa. Kilpailun teemana on Vapaa tyyli – Freestyle.

Lue myös: Alpon Savanni saa joka vuosi bussilasteittain vieraita – Santeri Alkio -mitali ITE-taiteilijalle

Kommentoi Facebookissa