Kari Jalonen pelasti Tshekin jääkiekon uskottavuuden

Kari Jalonen valmensi Tshekin MM-pronssille. Mitali oli Tshekille ensimmäinen sitten vuoden 2012. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Kari Jalonen valmensi Tshekin MM-pronssille. Edellisen kerran Tshekki oli ollut jääkiekon arvoturnauksissa mitaleilla 2012.

JÄÄKIEKKO Tshekki palasi jääkiekon arvokisoissa mitalikantaan kymmenen vuoden tauon jälkeen voitettuaan MM-pronssiottelussa Tampereella Yhdysvallat maalein 8-4. Tällä kerralla Tshekki ei sulanutkaan, vaan mentaliteetti oli täysin päinvastainen.

Riemu joukkueessa oli ylimmillään. Päävalmentaja Kari Jalonen sai siitä osansa

– Kaverit pitivät perinteitä yllä. Veivät minut suihkuun, Jalonen kertoi syistä, miksi haastattelutuokio viivästyi.

Jalonen korostaa mitalin tärkeyttä Tshekin jääkiekolle. Onhan takana useita isoja pettymyksiä, joista viimeisimpänä Tshekin totaalinen epäonnistuminen Pekingin olympialaisissa, joiden jälkeen Jalonen pestattiin pelastamaan Tshekin jääkiekon uskottavuutta.

– Uskomaton matka joukkueelta. Ensimmäinen asia mielessäni on, että noilla pelaajilla on voittajan tunne kopissa. He ovat junioreiden idoleita Tshekissä. Toivon, että tämä mitali tuo junnuille jotain, joka auttaa heitä voittamaan mitaleita.

Jalonen odottaa, että mitali olisi uuden ajanjakson alku Tshekissä.

– Jotain hyvää tulee tapahtumaan Tshekin juniorikiekossa. Tätä on odotettu kymmenen vuotta ja se on pitkä aika. Nyt olemme voittaneet pronssia. Se on enemmän kuin Pastrnakin hattutemppu tai loistava viimeinen erä. Kyse on isommasta kuvasta. Juniorit näkevät idolinsa pelaavan tällä lailla.

Yhdysvallat oli johtanut pronssiottelua 3-1. Kolmannessa erässä Tshekki teki peräti kuusi maalia.

Jalosen mukaan positiivisuus johti maalikarkeloihin.

– En ole taikuri. Olen vain valmentaja. Ensimmäisessä erässä teimme kolme isoa virhettä ja he tekivät maalin kaikkien näiden virheiden jälkeen. Mutta silti pysyimme positiivisina pukuhuoneessa. Tulimme takaisin. Eri ketjut tekivät maaleja ja saimme mahdollisuuden voittaa tämän ottelun.

– En tiedä, mistä se valtava voima tuli. Kukaan ei tiedä. Tarinani on kirjoitettu tähtiin ja se erä myös. Jotenkin ansaitsimme sen, Jalonen jatkoi.

Jalonen on tuonut Tshekin jääkiekkovalmennukseen uutta kulttuuria. Huutaminen ei ole hänen juttunsa ja filosofia näyttää toimivan, kun pronssia tuli.

– Tiemme on ollut pomppuinen. Silti olen pitänyt kaiken positiivisena. Pomppuisuudesta huolimatta. Haluan pitää asiat positiivisina. En halua olla negatiivinen virheiden jälkeen. Haluan nähdä positiivisia asioita ja pitää kaverit positiivisina. Siten voimme voittaa.

Tshekin jääkiekko on viime vuodet ollut isoissa ongelmissa. Syynä ovat pitkälti laiminlyönnit maan juniorityössä. Tshekistä tulee yhä huippupelaajia, mutta ei enää samoissa määrin kuin parikymmentä vuotta sitten.

Teksti Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: Leijonien tiellä finaalissa Kanada – ”Ei tähän olotilaan ja jännitykseen totu”

Kommentoi Facebookissa