Leijonien tiellä finaalissa Kanada – ”Ei tähän olotilaan ja jännitykseen totu”

Leijonat juhlii voitettuaan välieräottelussa USA:n maalein 4-3. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Leijonat kohtaa jääkiekon MM-finaalissa sunnuntaina Kanadan. Tampereella pelattava finaaliottelu alkaa kello 20.20.

JÄÄKIEKKO Leijonat eteni jääkiekon MM-finaaliin voitettuaan välieräottelussa Yhdysvallat maalein 4-3. Päävalmentaja Jukka Jalonen saavutti samalla neljännen perättäisen arvoturnauksen finaalipaikkansa.

– Kyllä on mahtavat fiilikset. Tosi kova peli. Kyllä nämä puolivälierät ja välierät on aina kovia paikkoja. Maalin pelejä, kuten me pelaajien kanssa on tiedostettu jo pitkän aikaa sitten, Jalonen totesi.

Yhdysvallat sai aikaisen johtomaalin, mutta taas kerran Suomi nousi voittoon.

– Ollaan oltu yleensä näissä maalin peleissä niskan päällä ja luotettiin, että ollaan tänäänkin, ja niin onnistuttiin, vaikka eka kuti menikin sisään ja totta kai se tuottaa semmoisen psykologisen haasteen. Päästiin siitä yli ja voitettiin, Jalonen sanoi.

Kolme maalia meni omiin, mutta Jalonen oli joukkueensa esityksestä mielissään. Hymyä oli havaittavissa Leijona-luotsin suupielistä.

– Kyllä mä olen erittäin tyytyväinen. Aina voi asioita parantaa, mutta se on ymmärrettävää, kun vastassa on maailmanluokan joukkue. Pelaajia, jotka pystyy maaleja tekemään. Eihän jenkit vahingossa täällä neljän parhaan joukossa ole. Sveitsi on maailmanluokan joukkue ja jättivät sen nollille ja tekivät tehokkaasti maaleja.

– Tänäänkin kohtuuvähistä paikoista painoivat kolme verkkoa. Siellä on semmoinen tulivoima ja tehokkuus, jota vastaan on aika vaikea pelata, hän lisäsi.

Jalosen valmentama joukkue pelaa viidettä kertaa miesten arvoturnausfinaalissa. Jännitys ei kokemuksen myötä kuulemma vähene.

– Ei tähän olotilaan ja tietynlaiseen jännitykseen totu, vaikka luulisi, että tottuu. Ikääkin on ja on tosiaan oltu finaaleissa, mutta kyllä nämä aina tiukkoja ja hikisiä juttuja ja taisteluita. Ennen kuin summeri soi, ei voi olla varma, että voittaako.

Leijonien pelaajista moni on jo voittanut arvokisamitaleita. Jalonen allekirjoittaa, että kokemus auttaa.

– Kyllä se auttaa. Se on ihan selvä, kun pelaajat ovat olleet vastaavassa tilanteessa aikaisemminkin. Millaisia kovia hetkiä ovat käyneet läpi. Siellä on käännetty eduksi vaikeat tilanteet. Tultu rinnalle ja ohi. Kertoo siitä, että joukkueessa on kärsivällisyyttä ja uskoa siihen omaan juttuun. Ei meitä ole helppoa murentaa.

Kanada haluaa hiljentää Suomen

Kanada murskasi Tshekin myöhemmin lauantaina pelatussa MM-välierässä maalein 6-1 ja pelaa sunnuntaina Tampereella finaalissa siis Suomea vastaan. Kanadan nuori tähtipelaaja Dylan Cozens teki kaksi maalia.

– Alivoima ratkaisi. He saivat ylivoimaa, mutta tapoimme jäähyt. Saimme kiekkoja maaliin ja väsytimme heidät, Cozens arvioi syitä Kanadan murskaavaan voittoon.

Maaleistaan Cozens antoi kunniaa ketjukavereilleen. Niinhän joukkuepeleissä kuuluu tehdä, kuten NHL:n mediakoulutuksessa opetetaan.

– On kiva tehdä maaleja, mutta ketjumme pelaa kovaa. Sain vain kiekon ja laitoin hyvän pelimme päätteeksi kiekon sisään. Täytyy jatkaa samaan malliin finaalissa.

Alkusarjassa Kanada ei erityisemmin vakuuttanut. Tappio tuli sekä Sveitsille että Tanskalle.

– Olemme rakentaneet joka pelin jälkeen. Se on auttanut tässä turnauksessa. Se on tehnyt meistä parempia päivä päivältä ja auttanut meidät tähän pisteeseen, Cozens arvioi syitä menestykseen kiekkojargonin tyyliin.

Sunnuntaina Cozens haluaa hiljentää Suomen.

– Suomen joukkueella on paljon energiaa. Heidän yleisönsä rokkaa. Näimme tänään välierässä, kuinka kovaääninen yleisö heillä on. Täytyy vain hiljentää se yleisö.

Teksti Otto Palojärvi, Tampere

Lue myös: USA nurin – Leijonat pelaa Tampereella MM-finaalissa

Kommentoi Facebookissa