Katalonian itsenäistymisjulistuksesta nostetaan syytteitä – kapinointia ja kansankiihotusta

Erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont joutuu nyt kuitenkin syytteeseen muiden Katalonian aluehallituksen jäsenten kanssa.

Erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont joutuu nyt syytteeseen muiden Katalonian aluehallituksen jäsenten kanssa. (Kuva AOP)

Espanjassa rangaistukset kapinoinnista voivat olla jopa vuosien vankeustuomioita.

KATALONIA Uutistoimistot ovat tänään vahvistaneet, että Espanjan valtakunnansyyttäjä nostaa syytteet Katalonian perjantaisen itsenäistymisjulistuksen johdosta. Syytteiden perusteet ovat muun muassa kapinointi, kansankiihotus ja valtion varojen väärinkäyttö. Tuomiot voivat olla jopa vuosia vankeutta.

Espanjan erotti Katalonian aluehallituksen ja hajotti alueparlamentin sen jälkeen, kun maakunnan parlamentti oli antanut itsenäisyysjulistuksen. Espanjan senaatti päätti äänin 214–47, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kun alueelliseen autonomiaan puututaan sitten vuonna 1975 päättyneen Francisco Francon diktatuurin.

Pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti myös, että Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit 21. joulukuuta. Erotetun aluejohtajan Carles Puigdemontin sanottiin voivan osallistua vaaleihin – jos hän olisi vapaana. Carles Puigdemont joutuu nyt kuitenkin syytteeseen muiden Katalonian aluehallituksen jäsenten kanssa.

Carles Puigdemontin olinpaikasta ei ole tietoa, vaikka hän julkaisi aamupäivällä Instagramissa kuvan, jossa oli näkymä hänen työhuoneensa ikkunasta ja teksti ”Bon dia” eli hyvää huomenta.

Katalonian alueparlamentin puhemies Carme Forcadell on perunut aina tiistaisin pidettävän puhemiesneuvoston kokouksen ja hallintorakennusten edustalla on poliiseja. Viikonvaihteet mielenosoitukset sekä itsenäisyyden kannattajien ja vastustajien taholta sujuivat suhteellisen rauhallisesti.

Kataloniaa johtaa nyt varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria.

Kommentoi Facebookissa