Katalysaattorivarkauksien määrä nousee ilmojen lämmetessä – pitkäkyntisiä kiinnostavat jalometallit

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja.

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja. (Kuva Fotolia)

Poliisi pyytää vihjeitä usein ilta- ja yöaikaan tapahtuvista katalysaattorivarkauksista.

KATALYSAATTORIT Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo, että poliisille on alkanut saapua ilmoituksia katalysaattorivarkauksista Etelä-Karjalassa. Imatralla on ilmoitettu edellisen kahden viikon aikana kolmesta katalysaattorivarkaudesta. Poliisi pyytääkin havaintoja 13.5–18.5.2022 välisenä aikana Imatran Tammiharjussa ja Karhumäenkadulla tapahtuneista katalysaattorivarkauksista.

Talven jälkeen lämpimien ilmojen saapumisen myötä katalysaattorivarkauksien määrissä tapahtuu yleensä nousua. Katalysaattoreissa pitkäkyntisiä kiinnostavat erityisesti katalysaattorien sisältämät jalometallit kuten platina, palladium ja rodium.

Katalysaattorin varastaminen autosta aiheuttaa auton omistajalle epätoivottavan ikävän yllätyksen ja muuta ylimääräistä harmia. Myyjä saa anastetusta katalysaattorista rahallisen korvauksen myydessään sen eteenpäin katalysaattoreita vastaanottaviin liikkeisiin. Anastetut katalysaattorit päätyvät tätä kautta kierrätykseen.

Katalysaattorivarkaudet tapahtuvat usein ilta- ja yöaikaan. Poliisi kehottaa tarkkaavaisuuteen ja kiinnittämään huomiota epätavallisiin liikkeisiin pysäköinti- sekä piha-alueilla, joilla autoja on pysäköitynä. Epämääräisten henkilöiden liikkeistä pysäköintialueilla autojen läheisyydessä pyydetään ilmoittamaan hätäkeskukseen 112.

Havaintoja aikaisemmin mainituista katalysaattorivarkauksista voi ilmoittaa vihjepuhelimella 0295 414 559 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi.

Lue myös: Katalysaattoreita viedään autoista usein viikonloppuöisin – nämä automerkit erityisesti kohteina

Kommentoi Facebookissa