Katalysaattoreita viedään autoista usein viikonloppuöisin – nämä automerkit erityisesti kohteina

Katalysaattorin irrottaminen autosta kestää vain muutaman minuutin. (Kuva Poliisi)

Kiinnijääneiden varkaiden perusteella liikkeellä on tällä hetkellä sekä kotimaisia että ulkomaisia tekijöitä.

KATALYSAATTORIT Hämeen poliisi toteaa, että katalysaattorit houkuttelevat edelleen varkaita niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Varkauksia tehdään kerrostalojen pihoissa, isoilla parkkipaikoilla ja jopa kadun varressa. Hämeessä tekopaikat ovat kaupunkialueella, muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta.

Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda ja Toyota. Ja näistä merkeistä erityisesti Honda Civic ja Toyota Prius, mutta yksittäisiä katalysaattoreita on viety toki muunkin merkkisistä autoista. Auto on ajokelvoton ilman katalysaattoria.

Katalysaattorivarkauksilta voi yrittää suojautua pysäköimällä ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä. Ihmisten mahdollisten havaintojen ja valaistuksen vuoksi varkaalla ei näin ole työrauhaa ja suojaa.

Suojautua voi myös merkitsemällä katalysaattoriin näkyvästi rekisteritunnus esimerkiksi pellillä tai kaiverruksella. Lisäksi merkitseminen helpottaa rikoksien selvittämistä, kun katalysaattorivarkaita saadaan kiinni.

Useimmiten katalysaattorivarkaat liikkuvat öisin. Jutuissa, missä tekoaika on saatu rajattua melko tarkasti, varkaudet ajoittuvat aamuyölle noin kello neljän aikaan. Katalysaattorin irrottaminen autosta kestää muutaman minuutin.

Mikäli havaitset mahdollisen katalysaattorivarkauden tai varkaan, joka on esimerkiksi juuri irrottamassa katalysaattoria, soita 112.

Lue myös: Katalysaattoreita anastanut kaksikko kiinni – varkauksissa sen jälkeen jopa valtakunnallisesti laskua

Kommentoi Facebookissa