Katalysaattoreita anastanut kaksikko kiinni – varkauksissa sen jälkeen jopa valtakunnallisesti laskua

Katalysaattoreita anastetaan usein vanhemmista ajoneuvoista.

Katalysaattoreita anastetaan erityisesti vanhemmista ajoneuvoista. (Kuvituskuva Fotolia)

Mieskaksikon epäillään anastaneen satoja katalysaattoreita ympäri Suomea.

KATALYSAATTORIVARKAUDET Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on loppukesän ja alkusyksyn aikana otettu kiinni useita katalysaattorivarkaita. Kolme tapauksista on ollut vähän suurempia ja joukossa on myös pari pienempää tapausta

– Ilmiö on valtakunnallinen ja meidänkin poliisilaitoksen alueella kiinnijääneiden varkaiden epäillään liikkuneen ja anastaneen katalysaattoreita laajoillakin alueilla ympäri Suomea, kertoo rikoskomisario Rauno Jämsä.

Vantaalta kiinniotetun mieskaksikon epäillään anastaneen tänä vuonna kymmeniä tai jopa satoja katalysaattoreita ympäri Suomea. Miesten jäljille päästiin laittamalla heidän autonsa seurantaan. Epäillyt miehet otettiin kiinni 4.9.2021 ja he ovat edelleen poliisin huostassa. Miesten kiinnioton jälkeen katalysaattorivarkauksissa on todettu tapahtuneen valtakunnallisesti hienoista laskua.

– Onnistumiset kiinniotoissa ovat hyvän yhteistyön tulosta muiden Suomen poliisilaitosten kanssa, Jämsä jatkaa.

Tyypillisimpiä paikkoja, joihin katalysaattorivarkaat iskevät ovat pimeät ja hiljaiset pysäköintialueet, mutta röyhkeimmät varkaudet on tehty keskellä kirkasta päivää. Eri puolilta Suomea tulleiden tietojen mukaan myös sairaaloiden ja huvipuistojen pysäköintialueet ovat varkaiden suosiossa.

– Katalysaattorivarkauksia tehtailevat vorot toimivat ammattimaisesti ja osaavat irrottaa katalysaattorin autosta muutamassa minuutissa ja valitettavasti useista kiinniotoista huolimatta varkaudet tuntuvat jatkuvan edelleen. Vanhemmista autoista anastettujen katalysaattoreiden epäilemme päätyvän Suomessa toimiville romufirmoille ja uudempien katalysaattorimallien ulkomaille muun muassa Suomenlahden eteläpuolelle ja muualle Eurooppaan, sanoo Jämsä.

Poliisissa tehdään ympäri Suomea jatkuvasti työtä varkauksien selvittämiseksi, mutta myös yleisön apu ja silminnäkijähavainnot ovat arvokkaita.

– Yhtenä keskeisenä tehtävänämme on paljastaa erilaisia rikosilmiöitä ja tämänkin rikosilmiön osalta poliisilaitokset ja KRP tekevät jatkuvasti hyvää yhteistyötä esitutkintojen ja aktiivisen tiedonvaihdon osalta. Tavoitteenamme on lopettaa autoista anastettujen katalysaattorien osto- ja edelleenmyyntitoiminta, toteaa rikosylikomisario Petri Eronen.

Akuuteista havainnoista tulee ilmoittaa yleiseen hätänumeroon.

– Jos havaitset epäilyttäviä pysäköintialueilla tai katujen varsilla liikkuvia ihmisiä, ilmoita havainnoistasi yleiseen hätänumeroon 112, kehottaa Jämsä.

Lue myös: Katalysaattoreita anastetaan pysäköidyistä autoista keskellä yötä – varkaus voi viedä vain muutaman minuutin

Kommentoi Facebookissa