Katalysaattoreita anastetaan pysäköidyistä autoista keskellä yötä – varkaus voi viedä vain muutaman minuutin

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja.

Pakoputkistoon kiinnitetty katalysaattori puhdistaa auton pakokaasuja. (Kuva Fotolia)

Katalysaattorin sisältämistä jalometalleista maksetaan hyvin ja laite on suhteellisen helppo varastaa.

KATALYSAATTORIT Katalysaattorivarkaudet ovat yli kymmenkertaistuneet koko Suomessa vuoden 2020 aikana. Sama ilmiö on ollut aiemmin Euroopassa, joten oli odotettavissa, että ilmiö laajenee myös Suomeen jossakin vaiheessa.

Poliisin tilastojen mukaan autojen katalysaattorivarkauksia kirjattiin viime vuonna jopa satoja tapauksia eri puolilta maata. Katalysaattorin sisältämistä jalometalleista maksetaan hyvin ja laite on suhteellisen helppo varastaa.

Aikaisemmin katalysaattoreita varastettiin purkamoiden pihoilla olevista autoista. Nykyisin varkaat iskevät öisin, nostavat pysäköidyn auton tunkilla ylös ja sahaavat katalysaattorin pakoputkistosta irti. Aikaa varkauteen saattaa kulua vain muutamia minuutteja.

On tärkeää, että poliisilla on käsitys ilmiön laajuudesta ja poliisi toivookin, että jokaisesta katalysaattorivarkaudesta tehdään rikosilmoitus. Poliisille on pelkästään Päijät-Hämeessä ilmoitettu alkuvuonna useista kymmenistä katalysaattorivarkauksista.

Hämeen poliisi onkin kohdistanut tutkintaresursseja lisääntyneiden katalysaattorivarkauksien selvittämiseen. Aktiivisen tutkinnan seurauksena poliisi otti kiinni hieman yli 30-vuotiaan miehen tämän ollessa myyntipuuhissa. Esitutkinnan perusteella miehen epäillään välittäneen kymmeniä katalysaattoreita samalle henkilölle alkuvuonna 2021. Katalysaattorin ostajaa poliisi epäilee kätkemisrikoksista.

Katalysaattorivarkaat ovat iskeneet viime päivinä myös Itä-Suomessa. Varkauksia on kirjattu muun muassa maanantaina puolenyön ja aamun välisenä aikana Liperin Ylämyllyllä, tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Joensuussa osoitteessa Pursitie 5 sekä torstaina keskiyöllä osoitteessa Leinikkitie 4.

Itä-Suomen poliisi pyytää ilmoittamaan havainnoista sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi, vihjepuhelimeen 0295 415 232 tai poliisipäivystykseen 0295 415 320 arkisin kello 8-16.15.

Lue myös: Huumausaineet maksettiin varastetuilla työkoneilla – kolmessa varastossa rullakoittain anastettua tavaraa

Kommentoi Facebookissa