Katiska-vyyhti sotki valmistautumista olympialaisiin – ”Olen ollut yhteydessä Jannen kanssa”

Purjehduksesta on tullut Suomen merkittävimpiä mitalilajeja olympiakisoissa

Purjehduksesta on tullut Suomen merkittävimpiä mitalilajeja olympiakisoissa. (Kuva AOP)

Sinem Kurtbay kilpailee Tokion olympiaregatassa Nacra 17-luokassa Akseli Keskisen kanssa. Kurtbayn kanssa olympiapaikan purjehtinut Janne Järvinen sai Katiska-vyyhdistä ehdottoman vankeustuomion.

OLYMPIALAISET Suomen olympiavalinnoissa riitti viime keväänä kohua, kun huumekauppaan liittyvästä niin sanotussa Katiska-vyyhdissä ehdottoman vankeustuomion saanut Janne Järvinen oli purjehtinut Suomelle Nacra 17 -luokkaan olympiapaikan. Järvistä ei olympialaisiin kuitenkaan valittu, vaan Sinem Kurtbayn parina Tokiossa kilpailee Akseli Keskinen.

Virallisen selityksen mukaan Järvisen rikostuomio ei valintaan vaikuttanut. Selityksenä oli Keskisen olympiakelpoisuus, millä Olympiakomitea kykeni välttämään kiusallisen oikeusjutun, jonka Järvinen olisi mahdollisesti nostanut.

Moinen selittely vei Suomen Olympiakomitean suorastaan koomiseen valoon, koska tavallisen kansalaisen oikeustaju ei käsitä, että vankeustuomion saanut urheilija voisi kilpailla rehellistä arvomaailmaa korostavassa olympiaurheilussa.

Kurtbayn mukaan Janne Järvinen on ollut yhteydessä. Välit ovat hyvät.

– Olen ollut yhteydessä Jannen kanssa. On antanut kivoja kannustusviestejä, Kurtbay sanoi Tokiossa perjantaina.

Ikävä julkisuus on tuonut Kurbaylle omat haasteensa valmistautumisessa Tokioon.

– Katiska-juttuun mulla ei ole kommentoitavaa. Meillä on aika iso tiimi. Tämä tilanne on tullut jonkin verran tiimin väliin, mutta se on nyt mennyttä, hän sanoi.

Kurtbay pääsee kilpailemaan Keskisen kanssa Enoshiman olympiavesillä tutulla kalustolla.

– Päästään purjehtimaan samalla veneellä kuin viime vuonna kilpailtiin. Ehdittiin hankkimaan uusi vene, mutta ei päästy sillä vesille. Ei tarvitsekaan ottaa uutta venettä käyttöön. Viimeiset kuukaudet olleet aika hankalat ja oli paljon muuta sääntöä ohella, totesi Kurtbay.

Vieras vene voi haitata suoritusta paljonkin. Kurtbay vertaa tilannetta ratsastukseen.

– Mastot voivat käyttäytyä eri tavalla. Purjeet ovat erilaisia. Se on fiiliskysymys. Vähän kuin olisi uusi hevonen, jos joutuisi vaihtamaan hevosta.

Valmistautumisaikaa on Kurtbaylla ja Keskisellä ollut riittävästi.

– Olosuhteisiin tottumista on ollut täällä. Saatu välineet kuntoon ja treenilähtöjä alle. Kaikki sujunut tosi hienosti. Olosuhteet tulevat vielä muuttumaan. Meillä kisa alkaa vasta 28. päivä, Kurtbay sanoi.

Tokiossa purjehtijat saattavat joutua rankkoihin olosuhteisiin. Sääennusteet lupailevat myrskyisää keliä.

– Niissä olosuhteissa meillä on vain hauskaa. Kokeillaan rajoja. Jos päästään samalla tasolla purjehtimaan kuin treenipäivinä, päästään vielä pitkälle, Kurtbay sanoi olosuhteista.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Ari-Pekka Liukkonen Tokion olosuhteista – ”Sängystä löytyy pituutta ihan hyvin”

Kommentoi Facebookissa